Vliv způsobu rybářského hospodaření na potravu vydry říční ( Lutra lutra)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61988987%3A17310%2F04%3AA0900H5E" target="_blank" >RIV/61988987:17310/04:A0900H5E - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The impact of methods of fishery management on the diet of otters ( Lutra lutra )
Popis výsledku v původním jazyce
The diet of the otter (Lutra lutra L.) was assessed through spraint analysis at three different streams in the Beskydy Mountains (north-east Czech Republic) and compared with fish availability and river management procedures. The remains of 3 478 prey items were recorded in 894 spraints, collected between May 2000 and May 2002. Fish were the dominant species taken (90%), followed by amphibians (50%). The most frequently occurring species of fish were the Carpathian sculpin Cottus poecilopus (71%) and brown trout Salmo trutta m. fario (65%). The composition of the otter?s diet tended to reflect the fish availability (biomass) in streams. Despite the general similarity of the different streams studied, diet composition differed significantly. The differences in diet could be explained by differences in fishery management (stocking) together with the location of migration barriers.
Název v anglickém jazyce
The impact of methods of fishery management on the diet of otters ( Lutra lutra )
Popis výsledku anglicky
The diet of the otter (Lutra lutra L.) was assessed through spraint analysis at three different streams in the Beskydy Mountains (north-east Czech Republic) and compared with fish availability and river management procedures. The remains of 3 478 prey items were recorded in 894 spraints, collected between May 2000 and May 2002. Fish were the dominant species taken (90%), followed by amphibians (50%). The most frequently occurring species of fish were the Carpathian sculpin Cottus poecilopus (71%) and brown trout Salmo trutta m. fario (65%). The composition of the otter?s diet tended to reflect the fish availability (biomass) in streams. Despite the general similarity of the different streams studied, diet composition differed significantly. The differences in diet could be explained by differences in fishery management (stocking) together with the location of migration barriers.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EG - Zoologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA206%2F00%2F0824" target="_blank" >GA206/00/0824: Vliv predace vydry říční (Lutra lutra) na rybí obsádku toků v rybníkářské oblasti</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
FOLIA ZOOL
ISSN
0139-7893
e-ISSN
—
Svazek periodika
53
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000221286700004
EID výsledku v databázi Scopus
—