Modelová anaerobní kofermentace hovězí kejdy s bioodpady z výroby kávových směsí a instantních polévek
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989100%3A27710%2F11%3A86078258" target="_blank" >RIV/61989100:27710/11:86078258 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Modelová anaerobní kofermentace hovězí kejdy s bioodpady z výroby kávových směsí a instantních polévek
Popis výsledku v původním jazyce
Příspěvek uvádí výsledky laboratorní modelové kofermentace hovězí kejdy s odpadem z výroby porcované kávy, odpadem z výroby kávy s obchodním názvem ?3v1? (káva, cukr, smetana), a s odpadem z výroby instantních polévek v reakčním objemu 0,06 m3. Bylo potvrzeno, že zmíněné odpady z potravinářského průmyslu jsou hodnotnými bioplynovými substráty. Nejvyšší měrná produkce CH4 z 1 kg přivedených organických látek (0,59 mN3.kgVSp-1) byla naměřena u odpadu z výroby instantních polévek. Tato hodnota odpovídá 10% hm. odpadu ve vstupní směsi, kdy celková sušina směsi byla z 61 % hm. tvořena sušinou polévek a z 39 % hm. sušinou hovězí kejdy. Nejnižší měrná produkce CH4 při 10 % hm. (0,41 mN3.kgVSp-1) odpovídá odpadu z výroby porcované kávy. Při 20 % hm. kosubstrátu ve vstupní směsi již byly fermentory přetěžovány.
Název v anglickém jazyce
Model anaerobic co-fermentation cattle slurry with biowaste of waste from production of coffee mixes and instant soups
Popis výsledku anglicky
The paper presents the results of laboratory model co-fermentation of cattle slurry with waste from the production of bags of coffee, waste from the coffee "3in1" production (coffee, sugar, cream) and waste from the manufacture of instant soups in reaction volume of 0.06 cubic meters. It was confirmed that these wastes from the food industry are valuable biogas substrates. The highest specific methane production off 1 kg of input organic compounds (0.59 mN3.kgVSp-1) was measured in the waste from the production of instant soups. This value corresponds to 10% wt. waste in the input mix when the total solids consisted of 61% wt. of total solids from waste from the production of instant soups and 39% wt. of total solids from cattle slurry. The lowest specific methane production of 10% wt. (0.41 mN3.kgVSp-1) corresponds to the waste from the production of bags of coffee. At 20% wt. co-substrate in the input mix fermenter have been overloaded.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
DM - Tuhý odpad a jeho kontrola, recyklace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Waste Forum
ISSN
1804-0195
e-ISSN
—
Svazek periodika
2011
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
67-74
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—