Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Modelová anaerobní kofermentace hovězí kejdy s bioodpady z výroby kávových směsí a instantních polévek

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989100%3A27710%2F11%3A86078258" target="_blank" >RIV/61989100:27710/11:86078258 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Modelová anaerobní kofermentace hovězí kejdy s bioodpady z výroby kávových směsí a instantních polévek

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Příspěvek uvádí výsledky laboratorní modelové kofermentace hovězí kejdy s odpadem z výroby porcované kávy, odpadem z výroby kávy s obchodním názvem ?3v1? (káva, cukr, smetana), a s odpadem z výroby instantních polévek v reakčním objemu 0,06 m3. Bylo potvrzeno, že zmíněné odpady z potravinářského průmyslu jsou hodnotnými bioplynovými substráty. Nejvyšší měrná produkce CH4 z 1 kg přivedených organických látek (0,59 mN3.kgVSp-1) byla naměřena u odpadu z výroby instantních polévek. Tato hodnota odpovídá 10% hm. odpadu ve vstupní směsi, kdy celková sušina směsi byla z 61 % hm. tvořena sušinou polévek a z 39 % hm. sušinou hovězí kejdy. Nejnižší měrná produkce CH4 při 10 % hm. (0,41 mN3.kgVSp-1) odpovídá odpadu z výroby porcované kávy. Při 20 % hm. kosubstrátu ve vstupní směsi již byly fermentory přetěžovány.

  • Název v anglickém jazyce

    Model anaerobic co-fermentation cattle slurry with biowaste of waste from production of coffee mixes and instant soups

  • Popis výsledku anglicky

    The paper presents the results of laboratory model co-fermentation of cattle slurry with waste from the production of bags of coffee, waste from the coffee "3in1" production (coffee, sugar, cream) and waste from the manufacture of instant soups in reaction volume of 0.06 cubic meters. It was confirmed that these wastes from the food industry are valuable biogas substrates. The highest specific methane production off 1 kg of input organic compounds (0.59 mN3.kgVSp-1) was measured in the waste from the production of instant soups. This value corresponds to 10% wt. waste in the input mix when the total solids consisted of 61% wt. of total solids from waste from the production of instant soups and 39% wt. of total solids from cattle slurry. The lowest specific methane production of 10% wt. (0.41 mN3.kgVSp-1) corresponds to the waste from the production of bags of coffee. At 20% wt. co-substrate in the input mix fermenter have been overloaded.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    DM - Tuhý odpad a jeho kontrola, recyklace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Waste Forum

  • ISSN

    1804-0195

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2011

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    67-74

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus