Modelová anaerobní kofermentace hovězí kejdy s vybranými druhy potravinářských odpadů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989100%3A27710%2F11%3A86078259" target="_blank" >RIV/61989100:27710/11:86078259 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Modelová anaerobní kofermentace hovězí kejdy s vybranými druhy potravinářských odpadů
Popis výsledku v původním jazyce
Článek je zaměřen na modelové ověření technologie mezofilní (40 °C) kontinuální anaerobní kofermentace hovězí kejdy s odpadem z potravinářských výrob, konkrétně z výroby bramborových lupínků, odpadním pečivem a odpadem z výroby instantních polévek s cílem posoudit možnosti zvýšení energetické efektivity procesu. Bylo potvrzeno, že zmíněné odpady z potravinářského průmyslu jsou hodnotným bioplynovým substrátem s vysokou mírou rozložitelnosti. Hodnocena byla měrná produkce methanu při podílu kosubstrátu potravinářského (odpadu) ve vstupní směsi 10 a 20 % hm. Nejvyšší intenzita produkce methanu (1,04 mN3.m- 3.d-1) byla naměřena při kofermentaci vstupní směsi s hovězí kejdou obsahující 20 % hm. odpadu z výroby bramborových lupínků. Nejvyšší měrná produkceCH4 z 1 kg přivedených organických látek (0,50 mN3.kgVSp-1) byla naměřena při kofermentaci vstupní směsi, jejíž celková sušina byla z 61 % hm. tvořena sušinou odpadu z výroby instantních polévek a z 39 % hm. sušinou hovězí kejdy.
Název v anglickém jazyce
Model anaerobic co-fermentation cattle slurry with selected types of food waste
Popis výsledku anglicky
The paper focuses on model testing technology mesophilic (40 ° C) continuous anaerobic co-fermentation cattle slurry with wastes from the potato chips production, waste pastry from the supermarket and mixed waste from the instant soups production to increase the energy efficiency of the process. It was confirmed that these wastes from the food industry are valuable biogas substrates with a high degree of degradability. An assessment of specific methane production in proportion co-substrate (waste) in the initial mixture of 10 and 20% wt. The highest intensity of CH4 production (1.04 mN3.m- 3.d-1) was measured at the input co-fermentation mixture containing 20% wt. wastes from the potato chips production. The highest specific methane production off 1 kgof input organic compounds (0.50 mN3.kgVSp-1) was measured during co-fermentation of mixture, which total solids consisted of 61% wt. of total solids from waste from the production of instant soups and 39% wt. of total solids from cattle
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
DM - Tuhý odpad a jeho kontrola, recyklace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Odpadové fórum 2011, 6. ročník česko-slovenského symposia, Výsledky výzkumu a vývoje pro odpadové hospodářství
ISBN
978-80-85990-18-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
1-7
Název nakladatele
CEMC-České ekologické manažerské centrum
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Kouty nad Desnou, hotel Dlouhé stráně
Datum konání akce
13. 4. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—