Optimalizace teploty oceli pro kontinuální odlévání
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989100%3A27710%2F23%3A10254493" target="_blank" >RIV/61989100:27710/23:10254493 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/61989100:27360/23:10254493
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Optimalizace teploty oceli pro kontinuální odlévání
Popis výsledku v původním jazyce
Výstupem výsledku Optimalizace teploty oceli pro kontinuální odlévání, dále jen teplotní model, je nový komplexní prostředek pro stanovení změny teploty oceli v pánvi během technologického úseku od odpichu oceli do licí pánve do konce lití na zařízení pro plynulé odlévání oceli (ZPO). Model umožní predikci teploty oceli v licí pánvi, a to v průběhu jejího zpracování v uváděném agregátu, a dále poskytne možnost optimalizovat výjezdovou teplotu z pánvové pece (PP). Jedná se o zcela nový nástroj pro optimalizaci tepelného hospodářství v oblasti pánvové metalurgie, který využívá a integruje znalostí o tepelně bilančních vlivech procesů pánvové metalurgie na teplotu oceli v licí pánvi.
Název v anglickém jazyce
Optimization of steel temperature for continuous casting
Popis výsledku anglicky
The output of the result Optimizing the temperature of steel for continuous casting, hereinafter referred to as the temperature model, is a new comprehensive tool for determining the change in the temperature of steel in the ladle during the technological section from tapping the steel into the casting laddle to the end of casting on the equipment for continuous steel casting (CCM). The model will make it possible to predict the temperature of the steel in the ladle, during its processing in the indicated aggregate, and will also provide the possibility to optimize the exit temperature from the ladle furnace (LF). It is a completely new tool for optimizing thermal management in the area of ladle metallurgy, which uses and integrates knowledge about the heat balance effects of ladle metallurgy processes on the temperature of steel in the ladle.
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
—
OECD FORD obor
20500 - Materials engineering
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/FW01010097" target="_blank" >FW01010097: Automatizované řídicí systémy v oblasti pánvové metalurgie</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
009/12-12-2023_OT
Číselná identifikace
009/12-12-2023_OT
Technické parametry
1. Model je tvořen souborem algoritmů a postupů, které zajišťují dostupnost a zpracování relevantních dat, jež umožňují predikci teploty oceli v licí pánvi. Znalost o změně teploty oceli v licí pánvi je využitá k řízení optimální teploty na pánvové peci před litím oceli na zařízení pro plynulé lití. 2. Model dynamicky reaguje na faktory ovlivňující teplotu oceli v licí pánvi v technologickém úseku od odpichu do konce odlévání na licím stroji. V modelu uplatněné algoritmy kvantifikují jednotlivé vlivy determinující teplotu oceli v agregátu (vliv vyzdívky licí pánve a vliv operací s tekutým kovem). Tím je umožněn výpočet změny teploty v průběhu technologického cyklu zpracování oceli s cílem optimalizace výjezdové teploty z PP a následné eliminace „přehřátých“ resp. „studených“ taveb. 3. Předložený model využívá řadu vstupních dat, včetně výsledků funkčního vzorku „Systém pro identifikace zakrytí pánve víkem na vybraném stanovišti“, ev. č. 027/09-11-2023_F, který identifikuje pozici licí pánve ve vybraných segmentech procesu pánvové metalurgie. Jedná se o stanovení času začátku a konce jednotlivých operací a přítomnost víka na pánvi. Dále model využívá výsledky ověřené technologie „Technologie měření a vyhodnocení tepelné práce licí pánve“ ev. č. 007/09-11-2023_OT, na základě které je stanovována entalpie pánve. Pro funkčnost modelu jsou nezbytné údaje z řídicího systému ocelárny, a to teplota oceli v pánvi po odpichu z pecního agregátu, značka vyráběné oceli a ostatní provozní údaje. Data, se kterými model pracuje, lze dle jejich provozní povahy obecně vyjádřit následovně: - značka oceli; - chemická analýza oceli; - tepelný stav (entalpie) pánve; - doby jednotlivých technologických operací; - teplota oceli v pánvi po odpichu; - množství a typ (pecní, syntetická) strusky v pánvi; - nadmýchané množství argonu během mimopecního zpracování oceli; - doba a stupeň ohřevu oceli v pánvové peci; - množství jednotlivých přísad nasazených do pánve během mimopecního zpracování oceli.
Ekonomické parametry
Realizací a trvalým užíváním uvedeného technologického modelu dojde ke snížení spotřeby elektrické energie pro ohřev oceli v pánvové peci (4,2 mil. Kč/rok) a zemního plynu pro předehřev licích pánví (3,4 mil. Kč/rok) a ke snížení počtu přehřátých a naopak studených (zamrzlých) taveb (1,7 mil. Kč/rok). Předpokládaný ekonomický přínos činí více než 9 mil. Kč ročně.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
61989100
Název vlastníka
Liberty Ostrava, a.s 34 %, VŠB - TU Ostrava 33 %, R.T.S. cs, spol. s.r.o. 33 %
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—