Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Glykemický index hořké čokolády, ovocného jogurtu, jablečné přesnídávky a rýžových chlebíčků u zdravých osob

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15110%2F06%3A00003140" target="_blank" >RIV/61989592:15110/06:00003140 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Glykemický index hořké čokolády, ovocného jogurtu, jablečné přesnídávky a rýžových chlebíčků u zdravých osob

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Glykemický index (GI) je ukazatel, který srovnává hyperglykemizující schopnost určité potraviny a čisté glukózy. Cílem této studie bylo zjistit GI u 4 nahodile vybraných tuzemských druhů potravin. Ve skupině 20 dobrovolníků byly u každého s každou potravinou provedeny 3 testy ke stanovení GI, vypočten průměr a výsledný GI testované potraviny byl určen jako průměr ze 20 glykemických indexů jednotlivých dobrovolníků: GI hořké čokolády Studentská pečeť (43,6 +- 4,95%), dětské jablečné přesnídávky HAMI (46,1 +- 4,78%), rýžových chlebíčků Racio (76,4 +- 4,41%) a ochuceného jogurtu Revital jahoda (43,2 +- 4,51%). Jsou žádoucí další studie.

  • Název v anglickém jazyce

    Glycaemic Index of dark chocolate, strawberry, yoghurt, apple baby food and puffed rice squares in healthy persons

  • Popis výsledku anglicky

    Glycaemic index (GI) is a measure of the food power to raise plasma glucose in comparison to pure glucose. The aim of this study was to determine the GI of four by chnce selected domestic food products. In a group of 20 volunteers every food was tested three times in each person - the mean GI for each person was calculated and the final GI of each food was calculated as an average of 20 volunteer's GI's: GI of dark chocolate "Studentska pecet" (43,6 +- 4,95%)m apple baby food "HAMI" (46,1 +- 4,78%), puffed rice squarres "Racio" (76,4 +- 4,41%) and strawberry yogurt "Revital" (43,2 +- 4,51%). Further studies are necessary.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/NR7825" target="_blank" >NR7825: Stanovení glykemického indexu potravin u zdravých osob a u diabetiků 1. a 2. typu.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Diabetes a Obezita

  • ISSN

    1335-8383

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    6

  • Číslo periodika v rámci svazku

    11

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    103-112

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus