Glykemický index hořké čokolády, ovocného jogurtu, jablečné přesnídávky a rýžových chlebíčků u zdravých osob
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15110%2F06%3A00003140" target="_blank" >RIV/61989592:15110/06:00003140 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Glykemický index hořké čokolády, ovocného jogurtu, jablečné přesnídávky a rýžových chlebíčků u zdravých osob
Popis výsledku v původním jazyce
Glykemický index (GI) je ukazatel, který srovnává hyperglykemizující schopnost určité potraviny a čisté glukózy. Cílem této studie bylo zjistit GI u 4 nahodile vybraných tuzemských druhů potravin. Ve skupině 20 dobrovolníků byly u každého s každou potravinou provedeny 3 testy ke stanovení GI, vypočten průměr a výsledný GI testované potraviny byl určen jako průměr ze 20 glykemických indexů jednotlivých dobrovolníků: GI hořké čokolády Studentská pečeť (43,6 +- 4,95%), dětské jablečné přesnídávky HAMI (46,1 +- 4,78%), rýžových chlebíčků Racio (76,4 +- 4,41%) a ochuceného jogurtu Revital jahoda (43,2 +- 4,51%). Jsou žádoucí další studie.
Název v anglickém jazyce
Glycaemic Index of dark chocolate, strawberry, yoghurt, apple baby food and puffed rice squares in healthy persons
Popis výsledku anglicky
Glycaemic index (GI) is a measure of the food power to raise plasma glucose in comparison to pure glucose. The aim of this study was to determine the GI of four by chnce selected domestic food products. In a group of 20 volunteers every food was tested three times in each person - the mean GI for each person was calculated and the final GI of each food was calculated as an average of 20 volunteer's GI's: GI of dark chocolate "Studentska pecet" (43,6 +- 4,95%)m apple baby food "HAMI" (46,1 +- 4,78%), puffed rice squarres "Racio" (76,4 +- 4,41%) and strawberry yogurt "Revital" (43,2 +- 4,51%). Further studies are necessary.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/NR7825" target="_blank" >NR7825: Stanovení glykemického indexu potravin u zdravých osob a u diabetiků 1. a 2. typu.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Diabetes a Obezita
ISSN
1335-8383
e-ISSN
—
Svazek periodika
6
Číslo periodika v rámci svazku
11
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
103-112
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—