Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Cytoprotektivní účinek extraktu z borůvek proti oxidačnímu poškození potkaních hepatocytů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15110%2F07%3A00003546" target="_blank" >RIV/61989592:15110/07:00003546 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Cytoprotective effect of a bilberry extract against oxidative damage of rat hepatocytes

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The effect of a bilberry extract (BE, 25% anthocyanins) against oxidative damage in primary cultures of rat hepatocytes, induced by tert-butyl hydroperoxide and allyl alcohol, was investigated. BE displayed cytoprotective effects at 100 and 500 ?g/ml inthe MTT viability test. It protected the cells against lactate dehydrogenase leakage and lipoperoxidation products formation. Maximum protection (58%) was noted using 500 ?g/ml of BE and intoxication by allyl alcohol. The observed cytoprotective effect is probably due to the antioxidant properties of its constituents, mainly anthocyanins. BE scavenged DPPH (IC50 3.99 ? 0.14 ?g/ml) and enzymatically generated superoxide radical with an activity equivalent to 108 ? 7.2 U of superoxide dismutase per mg ofextract. Our results support the use of bilberry and bilberry extracts in functional foods and food supplements designed for the prevention of chronic diseases associated with oxidative stress.

  • Název v anglickém jazyce

    Cytoprotective effect of a bilberry extract against oxidative damage of rat hepatocytes

  • Popis výsledku anglicky

    The effect of a bilberry extract (BE, 25% anthocyanins) against oxidative damage in primary cultures of rat hepatocytes, induced by tert-butyl hydroperoxide and allyl alcohol, was investigated. BE displayed cytoprotective effects at 100 and 500 ?g/ml inthe MTT viability test. It protected the cells against lactate dehydrogenase leakage and lipoperoxidation products formation. Maximum protection (58%) was noted using 500 ?g/ml of BE and intoxication by allyl alcohol. The observed cytoprotective effect is probably due to the antioxidant properties of its constituents, mainly anthocyanins. BE scavenged DPPH (IC50 3.99 ? 0.14 ?g/ml) and enzymatically generated superoxide radical with an activity equivalent to 108 ? 7.2 U of superoxide dismutase per mg ofextract. Our results support the use of bilberry and bilberry extracts in functional foods and food supplements designed for the prevention of chronic diseases associated with oxidative stress.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/FT-TA3%2F024" target="_blank" >FT-TA3/024: Rostlinná chemoprotektiva - Nové doplňky stravy pro zdraví a prevenci před chronickými nemocemi.</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    101

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    912-917

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus