Cytoprotektivní účinek extraktu z borůvek proti oxidačnímu poškození potkaních hepatocytů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15110%2F07%3A00003546" target="_blank" >RIV/61989592:15110/07:00003546 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Cytoprotective effect of a bilberry extract against oxidative damage of rat hepatocytes
Popis výsledku v původním jazyce
The effect of a bilberry extract (BE, 25% anthocyanins) against oxidative damage in primary cultures of rat hepatocytes, induced by tert-butyl hydroperoxide and allyl alcohol, was investigated. BE displayed cytoprotective effects at 100 and 500 ?g/ml inthe MTT viability test. It protected the cells against lactate dehydrogenase leakage and lipoperoxidation products formation. Maximum protection (58%) was noted using 500 ?g/ml of BE and intoxication by allyl alcohol. The observed cytoprotective effect is probably due to the antioxidant properties of its constituents, mainly anthocyanins. BE scavenged DPPH (IC50 3.99 ? 0.14 ?g/ml) and enzymatically generated superoxide radical with an activity equivalent to 108 ? 7.2 U of superoxide dismutase per mg ofextract. Our results support the use of bilberry and bilberry extracts in functional foods and food supplements designed for the prevention of chronic diseases associated with oxidative stress.
Název v anglickém jazyce
Cytoprotective effect of a bilberry extract against oxidative damage of rat hepatocytes
Popis výsledku anglicky
The effect of a bilberry extract (BE, 25% anthocyanins) against oxidative damage in primary cultures of rat hepatocytes, induced by tert-butyl hydroperoxide and allyl alcohol, was investigated. BE displayed cytoprotective effects at 100 and 500 ?g/ml inthe MTT viability test. It protected the cells against lactate dehydrogenase leakage and lipoperoxidation products formation. Maximum protection (58%) was noted using 500 ?g/ml of BE and intoxication by allyl alcohol. The observed cytoprotective effect is probably due to the antioxidant properties of its constituents, mainly anthocyanins. BE scavenged DPPH (IC50 3.99 ? 0.14 ?g/ml) and enzymatically generated superoxide radical with an activity equivalent to 108 ? 7.2 U of superoxide dismutase per mg ofextract. Our results support the use of bilberry and bilberry extracts in functional foods and food supplements designed for the prevention of chronic diseases associated with oxidative stress.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/FT-TA3%2F024" target="_blank" >FT-TA3/024: Rostlinná chemoprotektiva - Nové doplňky stravy pro zdraví a prevenci před chronickými nemocemi.</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food Chemistry
ISSN
0308-8146
e-ISSN
—
Svazek periodika
101
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
912-917
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—