Protectivity of Blue Honeysuckle Extract against Oxidative Human Endothelial Cells and Rat Hepatocytes Damage.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15110%2F09%3A00009524" target="_blank" >RIV/61989592:15110/09:00009524 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Protectivity of Blue Honeysuckle Extract against Oxidative Human Endothelial Cells and Rat Hepatocytes Damage.
Popis výsledku v původním jazyce
The effect of Lonicera caerulea L. (Blue Honeysuckle) phenolic fraction (18.5 % anthocyanins) on cell viability and against oxidative damage in low density lipoproteins (oxLDL), in rat microsomes and in primary cultures of rat hepatocytes and human umbilical vein endothelial cells (HUVEC), was tested. The phenolic fraction was non-toxic to rat hepatocytes and HUVEC at tested concentrations (1 ? 1000 ?g/mL) and time intervals up to 24 h inclusive. Phenolic fraction inhibited rat liver microsomes peroxidation, induced by tert-butyl hydroperoxide (tBH), with IC50 values 160 ? 20 ?g/mL. The fraction at 0.5, 1.0 and 2.0 ?g/mL delayed LDL oxidation, induced by Cu2+, by 130 ? 20%, 200 ? 30% and 400 ? 10%, respectively. The treatment of HUVEC with oxidativelymodified LDL induced an increase in LDH leakage and TBARS formation, and resulted in lower formazan formation from MTT uptake, most pronounced for 200 ?g/mL (24h oxidation) after 2 h incubation. The protective effect of the phenolic
Název v anglickém jazyce
Protectivity of Blue Honeysuckle Extract against Oxidative Human Endothelial Cells and Rat Hepatocytes Damage.
Popis výsledku anglicky
The effect of Lonicera caerulea L. (Blue Honeysuckle) phenolic fraction (18.5 % anthocyanins) on cell viability and against oxidative damage in low density lipoproteins (oxLDL), in rat microsomes and in primary cultures of rat hepatocytes and human umbilical vein endothelial cells (HUVEC), was tested. The phenolic fraction was non-toxic to rat hepatocytes and HUVEC at tested concentrations (1 ? 1000 ?g/mL) and time intervals up to 24 h inclusive. Phenolic fraction inhibited rat liver microsomes peroxidation, induced by tert-butyl hydroperoxide (tBH), with IC50 values 160 ? 20 ?g/mL. The fraction at 0.5, 1.0 and 2.0 ?g/mL delayed LDL oxidation, induced by Cu2+, by 130 ? 20%, 200 ? 30% and 400 ? 10%, respectively. The treatment of HUVEC with oxidativelymodified LDL induced an increase in LDH leakage and TBARS formation, and resulted in lower formazan formation from MTT uptake, most pronounced for 200 ?g/mL (24h oxidation) after 2 h incubation. The protective effect of the phenolic
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/FT-TA3%2F024" target="_blank" >FT-TA3/024: Rostlinná chemoprotektiva - Nové doplňky stravy pro zdraví a prevenci před chronickými nemocemi.</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Agricultural and Food Chemistry
ISSN
0021-8561
e-ISSN
—
Svazek periodika
57
Číslo periodika v rámci svazku
15
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—