Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Rezistence vůči antimikrobiálním látkám u kmenů Escherichia coli, Staphylococcus spp. a Enterococccus spp. izolovaných z potravin živočišného původu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15110%2F07%3A00003638" target="_blank" >RIV/61989592:15110/07:00003638 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Rezistence vůči antimikrobiálním látkám u kmenů Escherichia coli, Staphylococcus spp. a Enterococccus spp. izolovaných z potravin živočišného původu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Práce poskytuje nový úhel pohledu na problematiku hygieny potravin. Studuje potraviny jako možné vehikulum šířící bakteriální kmeny s nebezpečným rozsahem rezistence do potravinového řetězce člověka. Výsledky studie charakterizují rezistenci proti antimikrobiálním látkám u 283 kmenů Escherichia coli, Staphylococcus spp. a Enterococcus spp. izolovaných z potravin živočišného původu (mléčné a masné výrobky). Rezistence izolátů Staphylococcus sp. vůči penicilinu dosáhla 48,8 %. Četná byla rezistence protierytromycinu (19 % u Staphylococcu spp., 30,7 % i Enterococcu spp.). Vyšší četnost izolátů rezistentnívh k tetracyklinu byla prokázána u E. coli (50 %) a dále u Enterococcus spp. (28 %) a Staphylococcus spp. (22,6 %). U jednoho koaguláza-negativního kmene Staphylococcu spp. s rezistencí vůči erytromycinu byl prokázán inducibilné typ rezistence i proti klindamycinu (iMLSB fenotyp). Na rozdíl od )údajů u živých potravinových zvířat nebyly v hodnocených potravinách prokázány bakteriální kme

  • Název v anglickém jazyce

    Resistance to antimicrobial substances in the strains of Escherichia coli, Staphylococcus spp. and Enterococcus spp. isolated from foodstuffs of animal original.

  • Popis výsledku anglicky

    This work gives a new angle on the problematics of food hygiene. Foodstufts are studied as possible vehicie that spread bacterial strains with dangerous resistance range into food chain of a man. Results of this study characterize resistance to antimicrobial foodstuffs in 283 strains of Escherichia coli, Staphylococus spp. and Enterococcus spp. isolated from foodstuffs of animal origin (milk and meat products). Resistance of isolates of Staphylococcus sp.. to penicillin reached 48.8 %. Numerous was a resistance to erythromycine (19 % in Staphylococcus spp., 30.7 % in Enterococcus spp.). Higher frequency of isolates resistant to tetracycline was proved in E. coli (50 %) then in Enterococcus spp. 28 %) and Staphylococcus spp. (22.6 %). In one coagulase-negative strain Staphylococcus spp. with resistance to erythromycine hat been proved inducible type of resistance to clindamycine too (iMLSB phenotype). Unlike other data in living food animals, no bacterial strains with dangerous resistan

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Veterinářství

  • ISSN

    0506-8231

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    57

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    260-263

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus