Rezistence vůči antimikrobiálním látkám u kmenů Escherichia coli, Staphylococcus spp. a Enterococccus spp. izolovaných z potravin živočišného původu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15110%2F07%3A00003638" target="_blank" >RIV/61989592:15110/07:00003638 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Rezistence vůči antimikrobiálním látkám u kmenů Escherichia coli, Staphylococcus spp. a Enterococccus spp. izolovaných z potravin živočišného původu
Popis výsledku v původním jazyce
Práce poskytuje nový úhel pohledu na problematiku hygieny potravin. Studuje potraviny jako možné vehikulum šířící bakteriální kmeny s nebezpečným rozsahem rezistence do potravinového řetězce člověka. Výsledky studie charakterizují rezistenci proti antimikrobiálním látkám u 283 kmenů Escherichia coli, Staphylococcus spp. a Enterococcus spp. izolovaných z potravin živočišného původu (mléčné a masné výrobky). Rezistence izolátů Staphylococcus sp. vůči penicilinu dosáhla 48,8 %. Četná byla rezistence protierytromycinu (19 % u Staphylococcu spp., 30,7 % i Enterococcu spp.). Vyšší četnost izolátů rezistentnívh k tetracyklinu byla prokázána u E. coli (50 %) a dále u Enterococcus spp. (28 %) a Staphylococcus spp. (22,6 %). U jednoho koaguláza-negativního kmene Staphylococcu spp. s rezistencí vůči erytromycinu byl prokázán inducibilné typ rezistence i proti klindamycinu (iMLSB fenotyp). Na rozdíl od )údajů u živých potravinových zvířat nebyly v hodnocených potravinách prokázány bakteriální kme
Název v anglickém jazyce
Resistance to antimicrobial substances in the strains of Escherichia coli, Staphylococcus spp. and Enterococcus spp. isolated from foodstuffs of animal original.
Popis výsledku anglicky
This work gives a new angle on the problematics of food hygiene. Foodstufts are studied as possible vehicie that spread bacterial strains with dangerous resistance range into food chain of a man. Results of this study characterize resistance to antimicrobial foodstuffs in 283 strains of Escherichia coli, Staphylococus spp. and Enterococcus spp. isolated from foodstuffs of animal origin (milk and meat products). Resistance of isolates of Staphylococcus sp.. to penicillin reached 48.8 %. Numerous was a resistance to erythromycine (19 % in Staphylococcus spp., 30.7 % in Enterococcus spp.). Higher frequency of isolates resistant to tetracycline was proved in E. coli (50 %) then in Enterococcus spp. 28 %) and Staphylococcus spp. (22.6 %). In one coagulase-negative strain Staphylococcus spp. with resistance to erythromycine hat been proved inducible type of resistance to clindamycine too (iMLSB phenotype). Unlike other data in living food animals, no bacterial strains with dangerous resistan
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Svazek periodika
57
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
260-263
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—