Rezistence k antimikrobiálním látkám u izolátů Escherichia coli, Staphylococcus spp. a Enterococcus spp. z potravin živočišného původu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F07%3A%230000211" target="_blank" >RIV/00027162:_____/07:#0000211 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Rezistence k antimikrobiálním látkám u izolátů Escherichia coli, Staphylococcus spp. a Enterococcus spp. z potravin živočišného původu
Popis výsledku v původním jazyce
Výsledky studie charakterizují rezistenci k antimikrobiálním látkám u 283 kmenů Escherichia coli, Staphylococcus spp. a Enterococcus spp. izolovaných z potravin živočišného původu (mléčné a masné výrobky). Rezistence izolátů Staphylococcus spp. k penicilinu dosáhla 48,8 %. Četná byla rezistence k erytromycinu (19 % u Staphylococcus spp., 30,7 % u Enterococcus spp.). Vyšší četnost izolátů rezistentních k tetracyklinu byla prokázána u E. coli (50 %) a dále u Enterococcus spp. (28 %) a Staphylococcus spp.(22,6 %). U jednoho koaguláza-negativního kmene Staphylococcus spp. s rezistencí k erytromycinu byl prokázán inducibilní typ rezistence i ke klindamycinu (iMLSB fenotyp). Na rozdíl od údajů u živých potravinových zvířat, nebyly v hodnocených potravináchprokázány bakteriální kmeny s nebezpečným rozsahem rezistence. V rámci potravinového řetězce člověka bude zřejmě výskyt rezistentních kmenů nižší než u potravinových zvířat.
Název v anglickém jazyce
Antimicrobial resistance of Escherichia coli, Staphylococcus spp. and Enterococcus spp. isolates from the foodstuffs of animal origin
Popis výsledku anglicky
Results of this study characterize of antimicrobial resistance of 283 Escherichia coli, Staphylococcus spp. and Enterococcus spp. isolates from foodstuffs of animal origin. Unlike other data in living food animals, no isolates with dangerous resistance extent has been detected. Documented data on resistance suggest that the occurrence of resistant strains in foodstuffs will be lower than in food animals.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1B53018" target="_blank" >1B53018: Zdravotně závažné mikroorganismy z prostředí zvířat v systému monitorování bezpečnosti potravin a v šíření antimikrobiální rezistence pro člověka</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Svazek periodika
57
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
260-263
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—