Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Rezistence k antimikrobiálním látkám u izolátů Escherichia coli, Staphylococcus spp. a Enterococcus spp. z potravin živočišného původu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F07%3A%230000211" target="_blank" >RIV/00027162:_____/07:#0000211 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Rezistence k antimikrobiálním látkám u izolátů Escherichia coli, Staphylococcus spp. a Enterococcus spp. z potravin živočišného původu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Výsledky studie charakterizují rezistenci k antimikrobiálním látkám u 283 kmenů Escherichia coli, Staphylococcus spp. a Enterococcus spp. izolovaných z potravin živočišného původu (mléčné a masné výrobky). Rezistence izolátů Staphylococcus spp. k penicilinu dosáhla 48,8 %. Četná byla rezistence k erytromycinu (19 % u Staphylococcus spp., 30,7 % u Enterococcus spp.). Vyšší četnost izolátů rezistentních k tetracyklinu byla prokázána u E. coli (50 %) a dále u Enterococcus spp. (28 %) a Staphylococcus spp.(22,6 %). U jednoho koaguláza-negativního kmene Staphylococcus spp. s rezistencí k erytromycinu byl prokázán inducibilní typ rezistence i ke klindamycinu (iMLSB fenotyp). Na rozdíl od údajů u živých potravinových zvířat, nebyly v hodnocených potravináchprokázány bakteriální kmeny s nebezpečným rozsahem rezistence. V rámci potravinového řetězce člověka bude zřejmě výskyt rezistentních kmenů nižší než u potravinových zvířat.

  • Název v anglickém jazyce

    Antimicrobial resistance of Escherichia coli, Staphylococcus spp. and Enterococcus spp. isolates from the foodstuffs of animal origin

  • Popis výsledku anglicky

    Results of this study characterize of antimicrobial resistance of 283 Escherichia coli, Staphylococcus spp. and Enterococcus spp. isolates from foodstuffs of animal origin. Unlike other data in living food animals, no isolates with dangerous resistance extent has been detected. Documented data on resistance suggest that the occurrence of resistant strains in foodstuffs will be lower than in food animals.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1B53018" target="_blank" >1B53018: Zdravotně závažné mikroorganismy z prostředí zvířat v systému monitorování bezpečnosti potravin a v šíření antimikrobiální rezistence pro člověka</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Veterinářství

  • ISSN

    0506-8231

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    57

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    260-263

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus