Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Glykemický index potravin u osob s diabetem 1. a 2. typu a u zdravých osob

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15110%2F07%3A00003932" target="_blank" >RIV/61989592:15110/07:00003932 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Glykemický index potravin u osob s diabetem 1. a 2. typu a u zdravých osob

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Metoda: U 20 nediabetiků a u 20 DM1 léčených pomocí inzulinové pumpy (prům. věk 24,4 / 45,5 let, edukovaných) byly v průběhu týdne paralelně dvěma metodami (pomocí CGMS, Medtronic, Minimed a pomocí Glukometru Advance) testovány 4 potraviny (u každého každá 3x), kde 1 porce obsahovala 50 g sacharidů. pro každé jídlo byla vypočtena IAUC (plocha pod glykemickou křivkou v období 0 - 120 min. po požití potraviny; u klasické metody počítáno s 9 hodnotami vysetřenými v 15 min. intervalech, při CGMS s 25 hodnotami získanými v 5 min. intervalech od počátku konzumace), srována s plochou po 50 g glukózy. Pro každou osobu byl vypočten průměrný GI potraviny. Rozdíly mezi metodami a skupinami Z a DM1 byly srovnány t-testem, resp. Mann-Whitney testem, za signifikantný byl považován rozdíl při p<0,01.

  • Název v anglickém jazyce

    Glycemic index for foodstuffs in persons with type 1 and 2 diabetes and in healthy persons

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to assess the differences between the glycaemic index (GI) of four by chance selected domestic food products in healthy persons (HP), in persons with type 1 diabetes mellitus on insulin pumps (DMI) and in persons with type 2 diabetes mellitus on oral antidiabetis drugs (DM2). In each group, twenty persons entered the study. Two methods were simultaneously applied to determine the GI: conventional method using the glucometer Advance, Hypoguard, and continuous glucose monitoringby means of CGMS, Medtronic, Minimem, Solutions Software, Medtronic, Minimed, together with our recently developed software programe DegifXL and the statistical programm SPSSv.10.1 were used to analyze the results. There were no significant differences between the respective GI's of foods in HP, DM1 and DM2, except apple baby food in DM 2 vs HP.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/NR7825" target="_blank" >NR7825: Stanovení glykemického indexu potravin u zdravých osob a u diabetiků 1. a 2. typu.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Diabetes a obezita

  • ISSN

    1335-8383

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    7

  • Číslo periodika v rámci svazku

    13

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

    78-89

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus