Glykemický index potravin u osob s diabetem 1. a 2. typu a u zdravých osob
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15110%2F07%3A00003932" target="_blank" >RIV/61989592:15110/07:00003932 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Glykemický index potravin u osob s diabetem 1. a 2. typu a u zdravých osob
Popis výsledku v původním jazyce
Metoda: U 20 nediabetiků a u 20 DM1 léčených pomocí inzulinové pumpy (prům. věk 24,4 / 45,5 let, edukovaných) byly v průběhu týdne paralelně dvěma metodami (pomocí CGMS, Medtronic, Minimed a pomocí Glukometru Advance) testovány 4 potraviny (u každého každá 3x), kde 1 porce obsahovala 50 g sacharidů. pro každé jídlo byla vypočtena IAUC (plocha pod glykemickou křivkou v období 0 - 120 min. po požití potraviny; u klasické metody počítáno s 9 hodnotami vysetřenými v 15 min. intervalech, při CGMS s 25 hodnotami získanými v 5 min. intervalech od počátku konzumace), srována s plochou po 50 g glukózy. Pro každou osobu byl vypočten průměrný GI potraviny. Rozdíly mezi metodami a skupinami Z a DM1 byly srovnány t-testem, resp. Mann-Whitney testem, za signifikantný byl považován rozdíl při p<0,01.
Název v anglickém jazyce
Glycemic index for foodstuffs in persons with type 1 and 2 diabetes and in healthy persons
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to assess the differences between the glycaemic index (GI) of four by chance selected domestic food products in healthy persons (HP), in persons with type 1 diabetes mellitus on insulin pumps (DMI) and in persons with type 2 diabetes mellitus on oral antidiabetis drugs (DM2). In each group, twenty persons entered the study. Two methods were simultaneously applied to determine the GI: conventional method using the glucometer Advance, Hypoguard, and continuous glucose monitoringby means of CGMS, Medtronic, Minimem, Solutions Software, Medtronic, Minimed, together with our recently developed software programe DegifXL and the statistical programm SPSSv.10.1 were used to analyze the results. There were no significant differences between the respective GI's of foods in HP, DM1 and DM2, except apple baby food in DM 2 vs HP.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/NR7825" target="_blank" >NR7825: Stanovení glykemického indexu potravin u zdravých osob a u diabetiků 1. a 2. typu.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Diabetes a obezita
ISSN
1335-8383
e-ISSN
—
Svazek periodika
7
Číslo periodika v rámci svazku
13
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
78-89
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—