Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Glykemický index vybraných potravin u zdravých osob

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15110%2F07%3A00004260" target="_blank" >RIV/61989592:15110/07:00004260 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Glycaemic index of selected foodstuffs in healthy persons

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Aims: The aim of this study was to determine glycaemic index (GI) of 10 popular foodstuffs/mixed meals in healthy persons. Methods: Ten tested foodstuffs and glucose standard were consumed in three replivates in the course of a defined 9-day meal plan: puffed rice squares with chocolate, dark chocolate, white bread, honey and glucose for breakfast (at 7 a.m.) and dinner (at 8 p.m.); pasta with meat, fried fish with mashed potatoes, and buttered apricod dumplings for lunch (at 12 a.m.); wafers, puffed spelt squares with chocolate, and tomato soup for snack (at 4 p.m.). Each portion contained 50g of carbohydrates and was consumed within 30 minutes. Glucose concentrations were measured by means of the Continous Glucose Monitoring System (CGMS, Medtronic Minimed, Northridge, CA, USA). The results were processed by Solutions Software (Medtronic Minimed, Northridge, CA, USA) and Degif XL 4 software, Palacký University Olomouc, CZ.

  • Název v anglickém jazyce

    Glycaemic index of selected foodstuffs in healthy persons

  • Popis výsledku anglicky

    Aims: The aim of this study was to determine glycaemic index (GI) of 10 popular foodstuffs/mixed meals in healthy persons. Methods: Ten tested foodstuffs and glucose standard were consumed in three replivates in the course of a defined 9-day meal plan: puffed rice squares with chocolate, dark chocolate, white bread, honey and glucose for breakfast (at 7 a.m.) and dinner (at 8 p.m.); pasta with meat, fried fish with mashed potatoes, and buttered apricod dumplings for lunch (at 12 a.m.); wafers, puffed spelt squares with chocolate, and tomato soup for snack (at 4 p.m.). Each portion contained 50g of carbohydrates and was consumed within 30 minutes. Glucose concentrations were measured by means of the Continous Glucose Monitoring System (CGMS, Medtronic Minimed, Northridge, CA, USA). The results were processed by Solutions Software (Medtronic Minimed, Northridge, CA, USA) and Degif XL 4 software, Palacký University Olomouc, CZ.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Biomedical Papers

  • ISSN

    1213-8118

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    151

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    257-261

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus