Glykemický index vybraných potravin u zdravých osob
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15110%2F07%3A00004260" target="_blank" >RIV/61989592:15110/07:00004260 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Glycaemic index of selected foodstuffs in healthy persons
Popis výsledku v původním jazyce
Aims: The aim of this study was to determine glycaemic index (GI) of 10 popular foodstuffs/mixed meals in healthy persons. Methods: Ten tested foodstuffs and glucose standard were consumed in three replivates in the course of a defined 9-day meal plan: puffed rice squares with chocolate, dark chocolate, white bread, honey and glucose for breakfast (at 7 a.m.) and dinner (at 8 p.m.); pasta with meat, fried fish with mashed potatoes, and buttered apricod dumplings for lunch (at 12 a.m.); wafers, puffed spelt squares with chocolate, and tomato soup for snack (at 4 p.m.). Each portion contained 50g of carbohydrates and was consumed within 30 minutes. Glucose concentrations were measured by means of the Continous Glucose Monitoring System (CGMS, Medtronic Minimed, Northridge, CA, USA). The results were processed by Solutions Software (Medtronic Minimed, Northridge, CA, USA) and Degif XL 4 software, Palacký University Olomouc, CZ.
Název v anglickém jazyce
Glycaemic index of selected foodstuffs in healthy persons
Popis výsledku anglicky
Aims: The aim of this study was to determine glycaemic index (GI) of 10 popular foodstuffs/mixed meals in healthy persons. Methods: Ten tested foodstuffs and glucose standard were consumed in three replivates in the course of a defined 9-day meal plan: puffed rice squares with chocolate, dark chocolate, white bread, honey and glucose for breakfast (at 7 a.m.) and dinner (at 8 p.m.); pasta with meat, fried fish with mashed potatoes, and buttered apricod dumplings for lunch (at 12 a.m.); wafers, puffed spelt squares with chocolate, and tomato soup for snack (at 4 p.m.). Each portion contained 50g of carbohydrates and was consumed within 30 minutes. Glucose concentrations were measured by means of the Continous Glucose Monitoring System (CGMS, Medtronic Minimed, Northridge, CA, USA). The results were processed by Solutions Software (Medtronic Minimed, Northridge, CA, USA) and Degif XL 4 software, Palacký University Olomouc, CZ.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Biomedical Papers
ISSN
1213-8118
e-ISSN
—
Svazek periodika
151
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
257-261
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—