Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Autenticita kung-paa v českém prostředí - data-mining jídla

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15210%2F16%3A33162575" target="_blank" >RIV/61989592:15210/16:33162575 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Autenticita kung-paa v českém prostředí - data-mining jídla

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Článek porovnává kuchařky čínské kuchyně vydané v česku a originální čínské recepty shromážděné z čínských knižních i webových zdrojů, a to se zaměřením výhradně na recepty na kung-pao. Cílem článku je zjistit, do jaké míry odpovídají v česku vydané recepty čínské tradici vaření kung-paa a zaměřuje se na recepci tohoto kulturního artefaktu. Zároveň text formuluje prototypickou podobu v česku připravovaného kung-paa a kung-paa čínského. Blízkost čínských a českých receptů je ilustrována na základě využití MDS metody. Sledovanými vlastnostmi receptů jsou ingredience a fáze postupu přípravy pokrmu. Pozorovány jsou trendy vývoje podoby českých receptů vzhledem k čínskému prototypu kung-paa. Výsledkem práce je zhodnocení autenticity českých receptů v porovnání s prototypickým receptem čínským.

  • Název v anglickém jazyce

    Authenticity of Kung Pao in Czech Context - food data-mining

  • Popis výsledku anglicky

    The paper compares originally Chinese and Czech kung-pao recipes. The aim of the text is to describe the similarity of the Czech recipes and Chinese kung-pao culinary tradition. In the general the text is focused on reception of the kung-pao cultural artefact in the Czech including the historical aspect. We define prototypical Chinese and prototypical Czech kung-pao recipe on the base of ingrediences, amount of ingrediences and the parts of cooking procedure. We use MDS method as a illustration of the similarity of Chinese and Czech kung-pao recipes.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    AI - Jazykověda

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Nový Orient

  • ISSN

    0029-5302

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    71

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    52-57

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus