PNG Made: Proměny stravování na Papui-Nové Guineji
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15210%2F19%3A73598872" target="_blank" >RIV/61989592:15210/19:73598872 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://obd.upol.cz/id_publ/333178758" target="_blank" >https://obd.upol.cz/id_publ/333178758</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
PNG Made: Proměny stravování na Papui-Nové Guineji
Popis výsledku v původním jazyce
Předmětem studie je teoreticko-empirická analýza jídla jako kulturního fenoménu na globální, makroregionální a lokální úrovni. Studie se člení na tři pomyslné části. V první části autoři sledují první a druhou úroveň měřítkové hierarchizace a popisují regionalizaci základních potravin. Ve druhé části se autoři zaměřují na základní potraviny na Papui-Nové Guineji (PNG) a způsoby jejich zpracování a dále na dopady kolonialismu a globalizace na proměny tradičního stravování obyvatel tohoto státu. Pozornost je zaměřena především na suchary, instantní nudle, rýži, čaj a kávu. Poslední část se zaměřuje na lokální úroveň a na konkrétním příkladu etnické skupiny Nungon demonstruje, jak dochází k průniku průmyslových potravin do jídelníčku vesničanů. Tato část je založena na terénním výzkumu, který tam autoři uskutečnili. Zvláštní pozornost je také věnována rytmu a způsobu stravování, výběru a zpracování potravin, pro zvláštní příležitosti či tabuizaci některých potravin. V závěru studie se autoři zaměřují na značku PNG Made, která se začala prosazovat na průmyslových potravinách a nápojích, které nejsou importované, ale vyráběné místně.
Název v anglickém jazyce
PNG Made: Transformations of Papua-New Guinea Diet
Popis výsledku anglicky
The study focusses on the theoretical and empirical analysis of food as a cultural phenomenon at the global, macro-regional, and local levels. The study is divided into three imaginary sections. In the first one, the authors focus on the first and the second level of the hierarchization, and they describe the regionalization of sustainable foods. In the second section, the authors focus on sustainable foods in Papua-New Guinea (PNG) and methods in which they are processed, as well as on the impacts of colonization and globalization on the transformations of traditional diet by that state´s population. Attention is paid mainly to biscuits, instant noodles, rice, tea, and coffee. The last section focusses on the local level, and it demonstrates, using the example of the Nungon ethnic group, how industrial foods penetrate the villagers´ diet. The last section is based on fieldwork conducted by the authors there. Special attention is also paid to the rhythm and ways of nourishment, the selection and procession of foods for special occasions, and to the tabooization of several foods. The conclusion of the study focusses on the PNG Made brand, which began to be applied on industrial foods and drinks that are not imported, but produced locally.
Klasifikace
Druh
J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS
CEP obor
—
OECD FORD obor
50404 - Anthropology, ethnology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
O - Projekt operacniho programu
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Narodopisna Revue
ISSN
0862-8351
e-ISSN
—
Svazek periodika
29
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
201-212
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85078474470