Pea seedling aminoaldehyde dehydrogenase: Primary structure from protein and cDNA sequencing
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F02%3A00001428" target="_blank" >RIV/61989592:15310/02:00001428 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Pea seedling aminoaldehyde dehydrogenase: Primary structure from protein and cDNA sequencing
Popis výsledku v původním jazyce
The first primary structure of a plant aminoaldehyde dehydrogenase (AMADH, EC 1.2.1.18) from pea (Pisum sativum) was found. The studied enzyme belongs to the group of NAD+-dependent dehydrogenases. It catalyses oxidation of aminoaldehydes, which are formed by oxidative deamination of polyamines by the activity of amine oxidases (AO, EC 1.4.3.6.), to the corresponding amino acids. Although purified pea AMADH did not oxidise betaine aldehyde at all, its N-terminal amino acid sequence resembles those of various plant betaine aldehyde dehydrogenases (BADHs, EC 1.2.1.8) [ŠEBELA et al., 2000]. Plant BADHs are known as intracellular enzymes catalysing oxidation of betaine aldehyde - the second step of the formation of glycine betaine [WERETILNYK & HANSON, 1990]. Glycine betaine is known as a compatible osmolyte accumulated in some plant species (but surprisingly not in pea) in response to increased environmental salinity and draught [NUCCIO et al., 1999]. By assumed homology with BADH genes f
Název v anglickém jazyce
Pea seedling aminoaldehyde dehydrogenase: Primary structure from protein and cDNA sequencing
Popis výsledku anglicky
The first primary structure of a plant aminoaldehyde dehydrogenase (AMADH, EC 1.2.1.18) from pea (Pisum sativum) was found. The studied enzyme belongs to the group of NAD+-dependent dehydrogenases. It catalyses oxidation of aminoaldehydes, which are formed by oxidative deamination of polyamines by the activity of amine oxidases (AO, EC 1.4.3.6.), to the corresponding amino acids. Although purified pea AMADH did not oxidise betaine aldehyde at all, its N-terminal amino acid sequence resembles those of various plant betaine aldehyde dehydrogenases (BADHs, EC 1.2.1.8) [ŠEBELA et al., 2000]. Plant BADHs are known as intracellular enzymes catalysing oxidation of betaine aldehyde - the second step of the formation of glycine betaine [WERETILNYK & HANSON, 1990]. Glycine betaine is known as a compatible osmolyte accumulated in some plant species (but surprisingly not in pea) in response to increased environmental salinity and draught [NUCCIO et al., 1999]. By assumed homology with BADH genes f
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2002
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
18th Joint Congress of the Czech and Slovak Societies for Biochemistry and Molecular Biology
ISBN
—
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
410
Strana od-do
147
Název nakladatele
Slovenská spoločnosť pre biochémiu a molekulárnu biológiu
Místo vydání
Slovakia
Místo konání akce
Stará Lesná
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—