Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Časové a prostorové aspekty variability přírodních populací Bremia lactucae vyskytujících se na Lactuca serriola

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F04%3A00002236" target="_blank" >RIV/61989592:15310/04:00002236 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/61989592:15310/04:00009998

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Temporal and spatial variation in virulence of natural populations of Bremia lactucae occurring on Lactuca serriola

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The research was focused on study of virulence structure of B. lactucae (lettuce downy mildew) populations occurring on natural populations of Lactuca serriola (prickly lettuce) in the Czech Republic and its spatial and temporal changes. Totally 132 isolates of B. lactucae collected from naturally infected plants of L. serriola during the period 1998-2000 were used for v-factor analysis. V-factors were determined on a set of 49 differential cultivars and accessions of Lactuca sativa and L. serriola. This set allowed to determine in total 27 v-factors and their combinations. Isolates of B. lactucae expressed great variation in their virulence on individual and population level. With the exception of v18, v36, v37 and v38 all recently known v-factors have been detected in B. lactucae populations. Generally, the highest frequencies were recorded for v-factors or virulences matching resistance located or derived from L. serriola. Variation was found in the presence of individual v-factors

  • Název v anglickém jazyce

    Temporal and spatial variation in virulence of natural populations of Bremia lactucae occurring on Lactuca serriola

  • Popis výsledku anglicky

    The research was focused on study of virulence structure of B. lactucae (lettuce downy mildew) populations occurring on natural populations of Lactuca serriola (prickly lettuce) in the Czech Republic and its spatial and temporal changes. Totally 132 isolates of B. lactucae collected from naturally infected plants of L. serriola during the period 1998-2000 were used for v-factor analysis. V-factors were determined on a set of 49 differential cultivars and accessions of Lactuca sativa and L. serriola. This set allowed to determine in total 27 v-factors and their combinations. Isolates of B. lactucae expressed great variation in their virulence on individual and population level. With the exception of v18, v36, v37 and v38 all recently known v-factors have been detected in B. lactucae populations. Generally, the highest frequencies were recorded for v-factors or virulences matching resistance located or derived from L. serriola. Variation was found in the presence of individual v-factors

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

    GF - Choroby, škůdci, plevely a ochrana rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Advances in Downy Mildew Research, Vol. 2

  • ISBN

    1-4020-2657-9

  • Počet stran výsledku

    297

  • Strana od-do

    141-163

  • Počet stran knihy

  • Název nakladatele

    Kluwer Academic Publishers

  • Místo vydání

    Dordrecht

  • Kód UT WoS kapitoly