Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Biologická a chemická variabilita jakonu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F06%3A00003048" target="_blank" >RIV/61989592:15310/06:00003048 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/61989592:15110/06:00003102

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The biological and chemical variability of yacon

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This paper focuses on the biological and chemical variability of four yacon (Smallanthus sonchifolius) accessions cultivated under field conditions. Significant variations in tuber shape, weight, content of oligofructans, as well as in leaf isozymes, phenolics, and relative DNA contents were found. Accessions 6 and 88 were the most productive (up to 3.01 and 3.74 kg/plant); accession 48 was the most balanced from the yield aspect in three vegetative periods. A significantly higher content of beta-(2 ->1) oligofructans was noted in accessions 48 and 88 as compared to 6 and 60. No difference in sucrose, glucose, and fructose level was observed. Only accession 6 exhibited separate acid phosphatase and esterase isoforms. Accessions 6 and 60 had the highest content of phenolics, and accession 88 had the lowest relative DNA content. Large yacon intraspecific variation may be useful in future detailed research as a good background for breeding, growing, and utilization in industrial processi

  • Název v anglickém jazyce

    The biological and chemical variability of yacon

  • Popis výsledku anglicky

    This paper focuses on the biological and chemical variability of four yacon (Smallanthus sonchifolius) accessions cultivated under field conditions. Significant variations in tuber shape, weight, content of oligofructans, as well as in leaf isozymes, phenolics, and relative DNA contents were found. Accessions 6 and 88 were the most productive (up to 3.01 and 3.74 kg/plant); accession 48 was the most balanced from the yield aspect in three vegetative periods. A significantly higher content of beta-(2 ->1) oligofructans was noted in accessions 48 and 88 as compared to 6 and 60. No difference in sucrose, glucose, and fructose level was observed. Only accession 6 exhibited separate acid phosphatase and esterase isoforms. Accessions 6 and 60 had the highest content of phenolics, and accession 88 had the lowest relative DNA content. Large yacon intraspecific variation may be useful in future detailed research as a good background for breeding, growing, and utilization in industrial processi

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GP203%2F03%2FD237" target="_blank" >GP203/03/D237: Analýza přírodních antioxidantů s využitím HPLC s coulometrickou detekcí</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Agricultural and Food Chemistry

  • ISSN

    0021-8561

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    54

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    1347-1352

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus