Chemické složení kořenových hlíz a listů jakonu [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson]
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F07%3A23616" target="_blank" >RIV/60460709:41210/07:23616 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41610/07:23616
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Chemical Composition of Tuberous Roots and Leaves of Yacon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson]
Popis výsledku v původním jazyce
Yacon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson] a native tuberous plant of the Andes, belongs to the family Asteraceae, is cultivated for its tuberous roots and medicinal infusions obtainable from the leaves. It is very rich in phenolic components with strong antioxydant activities. Most of tuberous root biomass is constituted by water usually almost 70% of the fresh weight. When grown under its native climatic conditions yacon tuberous roots contain saccharides, especially oligofructans(with favourable effect on diabetes), form 70?80% of dry weight (d.w.), otherwise protein contents range between 0.3?3.7% d.w. The overground part of yacon contains a great amount of proteins (up to 25% d.w.) and can be used like forage. Yacon was introduced in Czech Republic 11 years ago, where at the present time it is cultivated successfuly. It reaches relatively high yields of biomass: up to 34 t ha-1 of tuberous roots, t/ha of overground part, 14 t ha-1 of fresh leaves and 2 t ha-1
Název v anglickém jazyce
Chemical Composition of Tuberous Roots and Leaves of Yacon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson]
Popis výsledku anglicky
Yacon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson] a native tuberous plant of the Andes, belongs to the family Asteraceae, is cultivated for its tuberous roots and medicinal infusions obtainable from the leaves. It is very rich in phenolic components with strong antioxydant activities. Most of tuberous root biomass is constituted by water usually almost 70% of the fresh weight. When grown under its native climatic conditions yacon tuberous roots contain saccharides, especially oligofructans(with favourable effect on diabetes), form 70?80% of dry weight (d.w.), otherwise protein contents range between 0.3?3.7% d.w. The overground part of yacon contains a great amount of proteins (up to 25% d.w.) and can be used like forage. Yacon was introduced in Czech Republic 11 years ago, where at the present time it is cultivated successfuly. It reaches relatively high yields of biomass: up to 34 t ha-1 of tuberous roots, t/ha of overground part, 14 t ha-1 of fresh leaves and 2 t ha-1
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CC - Organická chemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Utilisation of diversity in land use syatems: Sustainable and organic approaches to meet human needs:International Research on Food Security, Natural Resource Management and Rural Development; book of abstracts/Tropentag 2007 Witzenhausen
ISBN
3-86727-372-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
165-165
Název nakladatele
Cuvillier Verlag Göttingen
Místo vydání
University of Kassel, Centre for International
Místo konání akce
Witzenhausen, Germany
Datum konání akce
9. 10. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—