Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Chemické složení kořenových hlíz a listů jakonu [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson]

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F07%3A23616" target="_blank" >RIV/60460709:41210/07:23616 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41610/07:23616

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Chemical Composition of Tuberous Roots and Leaves of Yacon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson]

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Yacon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson] a native tuberous plant of the Andes, belongs to the family Asteraceae, is cultivated for its tuberous roots and medicinal infusions obtainable from the leaves. It is very rich in phenolic components with strong antioxydant activities. Most of tuberous root biomass is constituted by water usually almost 70% of the fresh weight. When grown under its native climatic conditions yacon tuberous roots contain saccharides, especially oligofructans(with favourable effect on diabetes), form 70?80% of dry weight (d.w.), otherwise protein contents range between 0.3?3.7% d.w. The overground part of yacon contains a great amount of proteins (up to 25% d.w.) and can be used like forage. Yacon was introduced in Czech Republic 11 years ago, where at the present time it is cultivated successfuly. It reaches relatively high yields of biomass: up to 34 t ha-1 of tuberous roots, t/ha of overground part, 14 t ha-1 of fresh leaves and 2 t ha-1

  • Název v anglickém jazyce

    Chemical Composition of Tuberous Roots and Leaves of Yacon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson]

  • Popis výsledku anglicky

    Yacon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson] a native tuberous plant of the Andes, belongs to the family Asteraceae, is cultivated for its tuberous roots and medicinal infusions obtainable from the leaves. It is very rich in phenolic components with strong antioxydant activities. Most of tuberous root biomass is constituted by water usually almost 70% of the fresh weight. When grown under its native climatic conditions yacon tuberous roots contain saccharides, especially oligofructans(with favourable effect on diabetes), form 70?80% of dry weight (d.w.), otherwise protein contents range between 0.3?3.7% d.w. The overground part of yacon contains a great amount of proteins (up to 25% d.w.) and can be used like forage. Yacon was introduced in Czech Republic 11 years ago, where at the present time it is cultivated successfuly. It reaches relatively high yields of biomass: up to 34 t ha-1 of tuberous roots, t/ha of overground part, 14 t ha-1 of fresh leaves and 2 t ha-1

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CC - Organická chemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Utilisation of diversity in land use syatems: Sustainable and organic approaches to meet human needs:International Research on Food Security, Natural Resource Management and Rural Development; book of abstracts/Tropentag 2007 Witzenhausen

  • ISBN

    3-86727-372-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    165-165

  • Název nakladatele

    Cuvillier Verlag Göttingen

  • Místo vydání

    University of Kassel, Centre for International

  • Místo konání akce

    Witzenhausen, Germany

  • Datum konání akce

    9. 10. 2007

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku