Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Chemické složení a využití jakonu [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson].

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41610%2F03%3A00005826" target="_blank" >RIV/60460709:41610/03:00005826 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Chemické složení a využití jakonu [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson].

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Jakon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson] - původní rostlina pocházející z And patří do čeledi Compositae (Asteraceae) a představuje tradiční plodinu původního obyvatelstva v Peru používanou v tradičním lékařství. Většinu biomasy kořenů tvoří voda (> 70 % čerstvé hmoty). 70 - 80 % sušiny tvoří sacharidy, zvláště fruktany, 0,3 - 3,7 % tvoří bílkoviny. Fruktooligosacharidy obsažené v hlízách jakonu jsou b(2#1) inulinového typu a zvláště oligomery (GF2-GF16) jsou známy svou schopnostíudržovat tlusté střevo v dobrém zdravotním stavu. Sladkost jakonu je způsobena především fruktosou, která je o 70 % sladčí než sacharosa. Z dalších oligosacharidů jsou zastoupeny především 1-kestosa a nystosa. Jakon konzumují především diabetici a lidé trpící zažívacími problémy, neboť obsahuje nevstřebatelné sacharidy, které nejsou štěpeny a vstřebány v tenkém střevu. 100 g jakonových hlízových kořenů obsahuje průměrně 81,3 g vody, 1 g bílkovin, 0,1 g tuku, 13,8 g sacharidů, 0,9 g vlákn

  • Název v anglickém jazyce

    Chemical composition and use of yacon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson].

  • Popis výsledku anglicky

    Yacon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson], a native plant of the Andes belongs to the family Compositae (Asteraceae) and it represents a traditional crop of the original population of Peru used in traditional medicine. Most of tuberous root biomass is constituted by water (> 70 % of the fresh weight). Saccharides, especially oligofructans, form 70 - 80 % of dry weight, protein contents range between 0.3 - 3.7 %. Fructooligosaccharides of inulin type b (2#1), mainly oligomers (GF2 -GF16), are known for their ability to keep colon healthy. Yacon sweetness is predominantly caused by fructose, which is by some 70 % sweeter than sucrose. Other occurring oligosaccharides are 1-kestose and nystose. Diabetics and persons suffering from digestive problems have been recommended to consume yacon because due to its sugars non-available from small intestine. Mean tuber root composition is 81.3, 13.8, 0.9, 1.0, 0.1, and 1.1 g of water, saccharides, fibre, proteins, lipids and a

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CC - Organická chemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Vitamins 2003

  • ISBN

    80-7194-549-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    100-109

  • Název nakladatele

    Univerzita Pardubice

  • Místo vydání

    Pardubice

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    15. 9. 2003

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku