Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Yacon [Smallanthus sonchifolia (Poepp. et Endl.) H. Robinson] chemical composition and use - a review

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F03%3A00005425" target="_blank" >RIV/60460709:41210/03:00005425 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Yacon [Smallanthus sonchifolia (Poepp. et Endl.) H. Robinson] chemical composition and use - a review

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Yacon [Smallanthus sonchifolia (Poepp. et Endl.) H. Robinson], a native plant of the Andes belongs to the family Compositae (Asteraceae) and it represents a traditional crop of the original population of Peru used in traditional medicine. Most of tuberous root biomass is constituted by water (> 70 % of the fresh weight). Saccharides, especially oligofructans, form 70 - 80 % of dry weight, protein contents range between 0.3 - 3.7 %. Fructooligosaccharides of inulin type b (2#1), mainly oligomers (GF2 - GF16), are known for their ability to keep colon healthy. Yacon sweetness is predominantly caused by fructose, which is by some 70 % sweeter than sucrose. Other occurring oligosaccharides are 1-kestose and nystose. Diabetics and persons suffering from digestive problems have been recommended to consume yacon because due to its sugars non-available from small intestine. Mean tuber root composition is 81.3, 13.8, 0.9, 1.0, 0.1, and 1.1 g of water, saccharides, fibre, proteins, lipids and as

  • Název v anglickém jazyce

    Yacon [Smallanthus sonchifolia (Poepp. et Endl.) H. Robinson] chemical composition and use - a review

  • Popis výsledku anglicky

    Yacon [Smallanthus sonchifolia (Poepp. et Endl.) H. Robinson], a native plant of the Andes belongs to the family Compositae (Asteraceae) and it represents a traditional crop of the original population of Peru used in traditional medicine. Most of tuberous root biomass is constituted by water (> 70 % of the fresh weight). Saccharides, especially oligofructans, form 70 - 80 % of dry weight, protein contents range between 0.3 - 3.7 %. Fructooligosaccharides of inulin type b (2#1), mainly oligomers (GF2 - GF16), are known for their ability to keep colon healthy. Yacon sweetness is predominantly caused by fructose, which is by some 70 % sweeter than sucrose. Other occurring oligosaccharides are 1-kestose and nystose. Diabetics and persons suffering from digestive problems have been recommended to consume yacon because due to its sugars non-available from small intestine. Mean tuber root composition is 81.3, 13.8, 0.9, 1.0, 0.1, and 1.1 g of water, saccharides, fibre, proteins, lipids and as

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Plant, Soil and Environment

  • ISSN

    1214-1178

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    49

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    283-290

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus