Chemické složení a využití jakonu [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson].
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41610%2F03%3A00005827" target="_blank" >RIV/60460709:41610/03:00005827 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Chemické složení a využití jakonu [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson].
Popis výsledku v původním jazyce
Jakon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson] - původní rostlina pocházející z And patří do čeledi Compositae (Asteraceae) a představuje tradiční plodinu původního obyvatelstva v Peru používanou v tradičním lékařství. Většinu biomasy kořenů tvoří voda (> 70 % čerstvé hmoty). 70 - 80 % sušiny tvoří sacharidy, zvláště fruktany, 0,3 - 3,7 % tvoří bílkoviny. Fruktooligosacharidy obsažené v hlízách jakonu jsou b(2#1) inulinového typu a zvláště oligomery (GF2-GF16) jsou známy svou schopnostíudržovat tlusté střevo v dobrém zdravotním stavu. Sladkost jakonu je způsobena především fruktosou, která je o 70 % sladčí než sacharosa. Z dalších oligosacharidů jsou zastoupeny především 1-kestosa a nystosa. Jakon konzumují především diabetici a lidé trpící zažívacími problémy, neboť obsahuje nevstřebatelné sacharidy, které nejsou štěpeny a vstřebány v tenkém střevu. 100 g jakonových hlízových kořenů obsahuje průměrně 81,3 g vody, 1 g bílkovin, 0,1 g tuku, 13,8 g sacharidů, 0,9 g vlákn
Název v anglickém jazyce
Yacon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson] chemical composition and use.
Popis výsledku anglicky
Yacon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson], a native plant of the Andes belongs to the family Compositae (Asteraceae) and it represents a traditional crop of the original population of Peru used in traditional medicine. Most of tuberous root biomass is constituted by water (> 70 % of the fresh weight). Saccharides, especially oligofructans, form 70 - 80 % of dry weight, protein contents range between 0.3 - 3.7 %. Fructooligosaccharides of inulin type b (2#1), mainly oligomers (GF2 -GF16), are known for their ability to keep colon healthy. Yacon sweetness is predominantly caused by fructose, which is by some 70 % sweeter than sucrose. Other occurring oligosaccharides are 1-kestose and nystose. Diabetics and persons suffering from digestive problems have been recommended to consume yacon because due to its sugars non-available from small intestine. Mean tuber root composition is 81.3, 13.8, 0.9, 1.0, 0.1, and 1.1 g of water, saccharides, fibre, proteins, lipids and a
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CC - Organická chemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
I. Mezinárodní seminář "Andské plodiny" v České republice.
ISBN
80-213-1040-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
55-66
Název nakladatele
Česká zemědělská univerzita v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
12. 5. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—