Jakon [Smallanthus sonchifolius (Poeppig & Endlicher) H. Robinson]: nová plodina ve střední Evropě
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F06%3A15343" target="_blank" >RIV/60460709:41210/06:15343 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41610/06:15343
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Yacon [Smallanthus sonchifolius (Poeppig & Endlicher) H. Robinson]: new crop in the Central Europe
Popis výsledku v původním jazyce
Yacon [Smallanthus sonchifolius (Poeppig Endlicher) H. Robinson, Asteraceae] is a tuber plant originated in Andes. In contrast to other root crops, which store the carbohydrates in the form of starch, yacon cumulates the carbohydrates in the form of fructooligosaccharides. They are not metabolized in the digestive tract and thus the consumption of yacon does not increase the level of glucose in the blood. This is one of the reasons why yacon is considered to be nourishment with a high potential for diabetics and overweight and obese people. As yacon leaves contain up to 25% of proteins in dry mass, it can be also used as forage. In the years 2001?2005, the meteorological conditions in the Czech Republic and their influence on biomass production (yieldof root tubers, rhizomes and aboveground parts) were studied on yacon landraces originated in Bolivia, Ecuador, Germany and New Zealand. Yields of root tubers reached up to 35 t/ha, rhizomes up to 33 t/ha, and aboveground parts up to 54 t
Název v anglickém jazyce
Yacon [Smallanthus sonchifolius (Poeppig & Endlicher) H. Robinson]: new crop in the Central Europe
Popis výsledku anglicky
Yacon [Smallanthus sonchifolius (Poeppig Endlicher) H. Robinson, Asteraceae] is a tuber plant originated in Andes. In contrast to other root crops, which store the carbohydrates in the form of starch, yacon cumulates the carbohydrates in the form of fructooligosaccharides. They are not metabolized in the digestive tract and thus the consumption of yacon does not increase the level of glucose in the blood. This is one of the reasons why yacon is considered to be nourishment with a high potential for diabetics and overweight and obese people. As yacon leaves contain up to 25% of proteins in dry mass, it can be also used as forage. In the years 2001?2005, the meteorological conditions in the Czech Republic and their influence on biomass production (yieldof root tubers, rhizomes and aboveground parts) were studied on yacon landraces originated in Bolivia, Ecuador, Germany and New Zealand. Yields of root tubers reached up to 35 t/ha, rhizomes up to 33 t/ha, and aboveground parts up to 54 t
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Plant, Soil and Environment
ISSN
1214-1178
e-ISSN
—
Svazek periodika
12
Číslo periodika v rámci svazku
52
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
564-570
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—