Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah polyfenolických antioxidantů a fenolických kyselin ve vybraných částech jakonu (Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F05%3A10060" target="_blank" >RIV/60460709:41210/05:10060 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41610/05:10060

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Content of polyphenolic antioxidants and phenolic acids in selected parts of yacon (Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Yacon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson], a native Andean plant cultivated for its tuberous roots and medicinal infusions from leaves, is very rich in phenolic components with strong antioxidant activities. The major phenolic components are chlorogenic acid and caffeic acid, present both in the form of their esters and in the free form. Total polyphenolics were estimated spectrophotometrically with Folin-Ciocalteau´s phenolic reagent in four parts of plant: tuberous roots, rhizomes, stems and leaves from the harvests in the years 2002 and 2003. Rhizomes and leaves were observed to be the richest sources of polyphenolic antioxidants (31 600 and 14 300 mg.kg-1 DM, respectively). Polyphenol contents in different parts decreased in order rhizomes > leaves > stems ł tuberous roots. As compared with potato tuberous roots, the yacon tuberous roots are 3 ? 10 times richer in polyphenolic antioxidants. These results could evaluate the yacon tuberous roots as a rich source

  • Název v anglickém jazyce

    Content of polyphenolic antioxidants and phenolic acids in selected parts of yacon (Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson)

  • Popis výsledku anglicky

    Yacon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson], a native Andean plant cultivated for its tuberous roots and medicinal infusions from leaves, is very rich in phenolic components with strong antioxidant activities. The major phenolic components are chlorogenic acid and caffeic acid, present both in the form of their esters and in the free form. Total polyphenolics were estimated spectrophotometrically with Folin-Ciocalteau´s phenolic reagent in four parts of plant: tuberous roots, rhizomes, stems and leaves from the harvests in the years 2002 and 2003. Rhizomes and leaves were observed to be the richest sources of polyphenolic antioxidants (31 600 and 14 300 mg.kg-1 DM, respectively). Polyphenol contents in different parts decreased in order rhizomes > leaves > stems ł tuberous roots. As compared with potato tuberous roots, the yacon tuberous roots are 3 ? 10 times richer in polyphenolic antioxidants. These results could evaluate the yacon tuberous roots as a rich source

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA525%2F02%2F0301" target="_blank" >GA525/02/0301: Odezva rostlin na abiotický stres vybranými těžkými kovy</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Scientia Agriculturae Bohemica

  • ISSN

    1211-3174

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    36

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    49-54

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus