Obsah polyfenolických antioxidantů a fenolických kyselin ve vybraných částech jakonu (Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F05%3A10060" target="_blank" >RIV/60460709:41210/05:10060 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41610/05:10060
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Content of polyphenolic antioxidants and phenolic acids in selected parts of yacon (Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson)
Popis výsledku v původním jazyce
Yacon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson], a native Andean plant cultivated for its tuberous roots and medicinal infusions from leaves, is very rich in phenolic components with strong antioxidant activities. The major phenolic components are chlorogenic acid and caffeic acid, present both in the form of their esters and in the free form. Total polyphenolics were estimated spectrophotometrically with Folin-Ciocalteau´s phenolic reagent in four parts of plant: tuberous roots, rhizomes, stems and leaves from the harvests in the years 2002 and 2003. Rhizomes and leaves were observed to be the richest sources of polyphenolic antioxidants (31 600 and 14 300 mg.kg-1 DM, respectively). Polyphenol contents in different parts decreased in order rhizomes > leaves > stems ł tuberous roots. As compared with potato tuberous roots, the yacon tuberous roots are 3 ? 10 times richer in polyphenolic antioxidants. These results could evaluate the yacon tuberous roots as a rich source
Název v anglickém jazyce
Content of polyphenolic antioxidants and phenolic acids in selected parts of yacon (Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson)
Popis výsledku anglicky
Yacon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson], a native Andean plant cultivated for its tuberous roots and medicinal infusions from leaves, is very rich in phenolic components with strong antioxidant activities. The major phenolic components are chlorogenic acid and caffeic acid, present both in the form of their esters and in the free form. Total polyphenolics were estimated spectrophotometrically with Folin-Ciocalteau´s phenolic reagent in four parts of plant: tuberous roots, rhizomes, stems and leaves from the harvests in the years 2002 and 2003. Rhizomes and leaves were observed to be the richest sources of polyphenolic antioxidants (31 600 and 14 300 mg.kg-1 DM, respectively). Polyphenol contents in different parts decreased in order rhizomes > leaves > stems ł tuberous roots. As compared with potato tuberous roots, the yacon tuberous roots are 3 ? 10 times richer in polyphenolic antioxidants. These results could evaluate the yacon tuberous roots as a rich source
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA525%2F02%2F0301" target="_blank" >GA525/02/0301: Odezva rostlin na abiotický stres vybranými těžkými kovy</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Scientia Agriculturae Bohemica
ISSN
1211-3174
e-ISSN
—
Svazek periodika
36
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
49-54
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—