Obsah polyfenolických antioxidantů a fenolkarboxylových kyselin ve vybraných orgánech jakonu [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson]
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F04%3A7971" target="_blank" >RIV/60460709:41210/04:7971 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41610/04:7971
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Content of polyphenolic antioxidants and phenolcarboxylic acids in selected organs of yacon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson]
Popis výsledku v původním jazyce
Yacon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson], a native Andean plant cultivated for its tubers and medicinal infusions from leaves, is very rich in phenolic components with strong antioxidant activities. The major phenolic components arechlorogenic acid, caffeic acid and ferulic acid, present both in the form of their esters and the free form. Total polyphenolics were estimated spectrophotometrically with Folin-Ciocalteau´s phenolic reagent in four parts of plant: tubers, rhizomes, stems and leaves. Rhizomes and leaves were observed to be the richest sources of polyphenolic antioxidants (42 200 and 13 700 mg.kg-1 DM, respectively). Polyphenol contents in different parts decreased in order rhizomes > leaves > stems > tubers. These results could evaluate the yacon tubers as a rich source of phenolic antioxidants in human nutrition as well as leaves as an active component in dietary supplements for the prevention of chronic diseases. Major phenolic acids determined using
Název v anglickém jazyce
Content of polyphenolic antioxidants and phenolcarboxylic acids in selected organs of yacon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson]
Popis výsledku anglicky
Yacon [Smallanthus sonchifolius (Poepp. et Endl.) H. Robinson], a native Andean plant cultivated for its tubers and medicinal infusions from leaves, is very rich in phenolic components with strong antioxidant activities. The major phenolic components arechlorogenic acid, caffeic acid and ferulic acid, present both in the form of their esters and the free form. Total polyphenolics were estimated spectrophotometrically with Folin-Ciocalteau´s phenolic reagent in four parts of plant: tubers, rhizomes, stems and leaves. Rhizomes and leaves were observed to be the richest sources of polyphenolic antioxidants (42 200 and 13 700 mg.kg-1 DM, respectively). Polyphenol contents in different parts decreased in order rhizomes > leaves > stems > tubers. These results could evaluate the yacon tubers as a rich source of phenolic antioxidants in human nutrition as well as leaves as an active component in dietary supplements for the prevention of chronic diseases. Major phenolic acids determined using
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sustain Life Secure Survival II, Socially and Environmentally Responsible Agribusiness, Conference Proceedings
ISBN
80-213-1197-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
18-18
Název nakladatele
Czech University of Agriculture Prague
Místo vydání
Prague
Místo konání akce
Czech University of Agriculture Prague-Prague,
Datum konání akce
22. 9. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—