Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antioxidant and antimicrobial properties of Moltkia petraea (Tratt.) Griseb. flower, leaf and stem infusions

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F10%3A10217405" target="_blank" >RIV/61989592:15310/10:10217405 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/61389030:_____/10:00359311

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Antioxidant and antimicrobial properties of Moltkia petraea (Tratt.) Griseb. flower, leaf and stem infusions

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Antioxidant and antimicrobial activities as well as the quantity of phenolic substances were determined in aqueous extracts of leaves, stems and flowers of Moltkia petraea (Tratt.) Griseb. from two mountainous localities (Sveti Jure and Snijezˇnica) in Croatia. In addition, the profile of phenolic acids was analyzed by UPLC-MS/MS. Antioxidant activities of all extracts in different test systems, namely the DPPH radical scavenging, reducing power assay and chelating activity, increased with extract concentration. The leaf extracts from Snijeznica demonstrated superior antioxidant activity in most of the assays, while the stem extract from the same locality was the most effective Fe2+ ion chelator. In general, the extracts from Snijeznica were more effective antioxidants than the corresponding extracts from Sveti Jure. The aqueous extracts of M. petraea did not show antimicrobial activity against bacteria and fungi tested in the diffusion and dilution assays.

  • Název v anglickém jazyce

    Antioxidant and antimicrobial properties of Moltkia petraea (Tratt.) Griseb. flower, leaf and stem infusions

  • Popis výsledku anglicky

    Antioxidant and antimicrobial activities as well as the quantity of phenolic substances were determined in aqueous extracts of leaves, stems and flowers of Moltkia petraea (Tratt.) Griseb. from two mountainous localities (Sveti Jure and Snijezˇnica) in Croatia. In addition, the profile of phenolic acids was analyzed by UPLC-MS/MS. Antioxidant activities of all extracts in different test systems, namely the DPPH radical scavenging, reducing power assay and chelating activity, increased with extract concentration. The leaf extracts from Snijeznica demonstrated superior antioxidant activity in most of the assays, while the stem extract from the same locality was the most effective Fe2+ ion chelator. In general, the extracts from Snijeznica were more effective antioxidants than the corresponding extracts from Sveti Jure. The aqueous extracts of M. petraea did not show antimicrobial activity against bacteria and fungi tested in the diffusion and dilution assays.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EF - Botanika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/KAN200380801" target="_blank" >KAN200380801: Imunonanotechnologie pro diagnostiku látek hormonální povahy</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food and Chemical Toxicology

  • ISSN

    0278-6915

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    48

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000278768500015

  • EID výsledku v databázi Scopus