Antioxidant and antimicrobial properties of Teucrium arduini L. (Lamiaceae) flower and leaf infusions (Teucrium arduini L. antioxidant capacity)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F10%3A10217119" target="_blank" >RIV/61989592:15310/10:10217119 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/61389030:_____/10:00347698
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Antioxidant and antimicrobial properties of Teucrium arduini L. (Lamiaceae) flower and leaf infusions (Teucrium arduini L. antioxidant capacity)
Popis výsledku v původním jazyce
Antioxidant and antimicrobial activities, as well as total phenol (TP, Folin-Ciocalteu method) and phenolic acid (UPLC-MS/MS) contents of leaf and flower infusions of Teucrium arduini L from six different mountainous localities in Croatia (Ucka, Vosac, Sveti jute, Snjeznica, Vaganac, Susanj) were analysed in this study. Antioxidant capacity was evaluated using the ferric reducing/antioxidant power (FRAP) assay, as well as 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH), and 2,2'-azinobis (3-ethylbenzthiazoline-6-sulphonic acid) (ABTS) radical scavenging assays. The antioxidant potency composite index (ACI), giving equal weight to all three methods used to quantify antioxidant capacity, was the highest for the sample from Vosac (96.7) among flower infusions, whilemaximum ACI (100) was determined for the infusion from Ucka among leaf infusions. Strong positive correlation was found between the total phenols and ACI for leaf (r = 0.953) and flower (r = 0.977) infusions.
Název v anglickém jazyce
Antioxidant and antimicrobial properties of Teucrium arduini L. (Lamiaceae) flower and leaf infusions (Teucrium arduini L. antioxidant capacity)
Popis výsledku anglicky
Antioxidant and antimicrobial activities, as well as total phenol (TP, Folin-Ciocalteu method) and phenolic acid (UPLC-MS/MS) contents of leaf and flower infusions of Teucrium arduini L from six different mountainous localities in Croatia (Ucka, Vosac, Sveti jute, Snjeznica, Vaganac, Susanj) were analysed in this study. Antioxidant capacity was evaluated using the ferric reducing/antioxidant power (FRAP) assay, as well as 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH), and 2,2'-azinobis (3-ethylbenzthiazoline-6-sulphonic acid) (ABTS) radical scavenging assays. The antioxidant potency composite index (ACI), giving equal weight to all three methods used to quantify antioxidant capacity, was the highest for the sample from Vosac (96.7) among flower infusions, whilemaximum ACI (100) was determined for the infusion from Ucka among leaf infusions. Strong positive correlation was found between the total phenols and ACI for leaf (r = 0.953) and flower (r = 0.977) infusions.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EF - Botanika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/KAN200380801" target="_blank" >KAN200380801: Imunonanotechnologie pro diagnostiku látek hormonální povahy</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Food and Chemical Toxicology
ISSN
0278-6915
e-ISSN
—
Svazek periodika
48
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000274460400020
EID výsledku v databázi Scopus
—