Effect of harvesting and processing of Stinging Nettle on the antioxidant capacity of its infusion
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F16%3A39901602" target="_blank" >RIV/00216275:25310/16:39901602 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of harvesting and processing of Stinging Nettle on the antioxidant capacity of its infusion
Popis výsledku v původním jazyce
The antioxidant properties of different matrices can be determined using various methods. In this work, two spectrophotometric methods based on the scavenging activity of the radicals DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) and ABTS (2,2'-azino-bis(3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid)) were used together with the spectrophotometric method based on the ferric reduction power of phenolic compounds. The results obtained using all three methods were compared and discussed for infusions prepared from different parts of stinging nettle (Urtica dioica L.). The influence of harvest time and location was also examined. The antioxidant capacity of all studied nettle infusions were correlated with the total phenolic content determined using Folin-Ciocalteu reagent.
Název v anglickém jazyce
Effect of harvesting and processing of Stinging Nettle on the antioxidant capacity of its infusion
Popis výsledku anglicky
The antioxidant properties of different matrices can be determined using various methods. In this work, two spectrophotometric methods based on the scavenging activity of the radicals DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) and ABTS (2,2'-azino-bis(3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid)) were used together with the spectrophotometric method based on the ferric reduction power of phenolic compounds. The results obtained using all three methods were compared and discussed for infusions prepared from different parts of stinging nettle (Urtica dioica L.). The influence of harvest time and location was also examined. The antioxidant capacity of all studied nettle infusions were correlated with the total phenolic content determined using Folin-Ciocalteu reagent.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Scientific Papers of the University of Pardubice, Series A, Faculty of Chemical Technology
ISSN
1211-5541
e-ISSN
—
Svazek periodika
22
Číslo periodika v rámci svazku
květen
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
23-33
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—