Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of harvesting and processing of Stinging Nettle on the antioxidant capacity of its infusion

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216275%3A25310%2F16%3A39901602" target="_blank" >RIV/00216275:25310/16:39901602 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of harvesting and processing of Stinging Nettle on the antioxidant capacity of its infusion

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The antioxidant properties of different matrices can be determined using various methods. In this work, two spectrophotometric methods based on the scavenging activity of the radicals DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) and ABTS (2,2'-azino-bis(3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid)) were used together with the spectrophotometric method based on the ferric reduction power of phenolic compounds. The results obtained using all three methods were compared and discussed for infusions prepared from different parts of stinging nettle (Urtica dioica L.). The influence of harvest time and location was also examined. The antioxidant capacity of all studied nettle infusions were correlated with the total phenolic content determined using Folin-Ciocalteu reagent.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of harvesting and processing of Stinging Nettle on the antioxidant capacity of its infusion

  • Popis výsledku anglicky

    The antioxidant properties of different matrices can be determined using various methods. In this work, two spectrophotometric methods based on the scavenging activity of the radicals DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) and ABTS (2,2'-azino-bis(3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid)) were used together with the spectrophotometric method based on the ferric reduction power of phenolic compounds. The results obtained using all three methods were compared and discussed for infusions prepared from different parts of stinging nettle (Urtica dioica L.). The influence of harvest time and location was also examined. The antioxidant capacity of all studied nettle infusions were correlated with the total phenolic content determined using Folin-Ciocalteu reagent.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Scientific Papers of the University of Pardubice, Series A, Faculty of Chemical Technology

  • ISSN

    1211-5541

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    22

  • Číslo periodika v rámci svazku

    květen

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    23-33

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus