Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Genetic and phytochemical variability of six Teucrium arduini L. populations and their antioxidant/prooxidant behaviour examined by biochemical, macromolecule- and cell-based approaches

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F15%3A33157575" target="_blank" >RIV/61989592:15310/15:33157575 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/61389030:_____/15:00447019

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814614011832" target="_blank" >http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814614011832</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.07.135" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2014.07.135</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Genetic and phytochemical variability of six Teucrium arduini L. populations and their antioxidant/prooxidant behaviour examined by biochemical, macromolecule- and cell-based approaches

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Teucrium arduini L., an Ilyric-Balcanic endemic species, has been reported for decades as a valuable plant used in traditional medicine for treating digestive disorders. The present study evaluated genetic and phytochemical variability of six T. arduinipopulations in order to determine factors that influence an accumulation of polyphenolic compounds. Results strongly suggest that a phytochemical variation was caused by environmental rather than genetic factors. T. arduini leaf extract from the localityUcka, which accumulated significantly more polyphenolic phytochemicals in comparison to others, showed antioxidant activity in DNA and lipid bioassays. Furthermore, the same extract exhibited prooxidant behaviour at protein level and induce formation ofreactive oxygen species in human laryngeal carcinoma cells causing cytotoxic activity, in a dose dependent manner. All the results of the present study suggested that T. arduini extract could be responsible for antioxidative/prooxidative

  • Název v anglickém jazyce

    Genetic and phytochemical variability of six Teucrium arduini L. populations and their antioxidant/prooxidant behaviour examined by biochemical, macromolecule- and cell-based approaches

  • Popis výsledku anglicky

    Teucrium arduini L., an Ilyric-Balcanic endemic species, has been reported for decades as a valuable plant used in traditional medicine for treating digestive disorders. The present study evaluated genetic and phytochemical variability of six T. arduinipopulations in order to determine factors that influence an accumulation of polyphenolic compounds. Results strongly suggest that a phytochemical variation was caused by environmental rather than genetic factors. T. arduini leaf extract from the localityUcka, which accumulated significantly more polyphenolic phytochemicals in comparison to others, showed antioxidant activity in DNA and lipid bioassays. Furthermore, the same extract exhibited prooxidant behaviour at protein level and induce formation ofreactive oxygen species in human laryngeal carcinoma cells causing cytotoxic activity, in a dose dependent manner. All the results of the present study suggested that T. arduini extract could be responsible for antioxidative/prooxidative

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EF - Botanika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    186

  • Číslo periodika v rámci svazku

    NOV

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    298-305

  • Kód UT WoS článku

    000356128400044

  • EID výsledku v databázi Scopus