Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

3.09 - Wine contaminations and frauds from the bioanalytical and biochemical points of view

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F21%3A73603600" target="_blank" >RIV/61989592:15310/21:73603600 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1016/B978-0-08-100596-5.22835-7" target="_blank" >https://doi.org/10.1016/B978-0-08-100596-5.22835-7</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/B978-0-08-100596-5.22835-7" target="_blank" >10.1016/B978-0-08-100596-5.22835-7</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    3.09 - Wine contaminations and frauds from the bioanalytical and biochemical points of view

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This chapter provides a short introductory description of issues related to the geographical authenticity of wine, followed by examples of wine contamination and adulteration. In addition, bioanalytical and biochemical methods are described, which allow uncovering of fraudulent products. These methods include stable isotope ratio analysis via nuclear magnetic resonance or isotope-ratio mass spectrometry and compound analysis by liquid chromatography coupled to tandem mass spectrometry or mass spectrometric fingerprinting. Finally, the most relevant wine proteins are described, which originate from grapes, yeasts or pathogenic microorganisms. Protein identification analysis may reveal both a low initial quality of infected grapes and imperfections of the fermentation process. Grape pathogenesis-related proteins have been associated with the formation of haze (turbidity) in bottled wine.

  • Název v anglickém jazyce

    3.09 - Wine contaminations and frauds from the bioanalytical and biochemical points of view

  • Popis výsledku anglicky

    This chapter provides a short introductory description of issues related to the geographical authenticity of wine, followed by examples of wine contamination and adulteration. In addition, bioanalytical and biochemical methods are described, which allow uncovering of fraudulent products. These methods include stable isotope ratio analysis via nuclear magnetic resonance or isotope-ratio mass spectrometry and compound analysis by liquid chromatography coupled to tandem mass spectrometry or mass spectrometric fingerprinting. Finally, the most relevant wine proteins are described, which originate from grapes, yeasts or pathogenic microorganisms. Protein identification analysis may reveal both a low initial quality of infected grapes and imperfections of the fermentation process. Grape pathogenesis-related proteins have been associated with the formation of haze (turbidity) in bottled wine.

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10608 - Biochemistry and molecular biology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EF16_019%2F0000827" target="_blank" >EF16_019/0000827: Rostliny jako prostředek udržitelného globálního rozvoje</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Comprehensive Foodomics

  • ISBN

    978-0-12-816395-5

  • Počet stran výsledku

    13

  • Strana od-do

    104-116

  • Počet stran knihy

    2330

  • Název nakladatele

    Elsevier Inc.

  • Místo vydání

    Philadelphia

  • Kód UT WoS kapitoly