Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Activities of amine oxidase, peroxidase and catalase in seedlings of Pisum sativum L. under different light conditions

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15410%2F03%3A00001443" target="_blank" >RIV/61989592:15410/03:00001443 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Activities of amine oxidase, peroxidase and catalase in seedlings of Pisum sativum L. under different light conditions

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The activities of amine oxidase, peroxidase and catalase were studied in 12 cultivars of field pea (Pisum sativum L.) and one accession of wild pea (Pisum sativum subsp. transcaucasicum). The influence of different light conditions on the enzyme activities was studied in extracts of 8-d-old seedlings. Substantially higher amine oxidase activity was detected in etiolated pea seedlings than in plants growing under controlled light conditions (12h photoperiod). Higher peroxidase and catalase activities indicate more intensive production of toxic hydrogen peroxide evolved by reactions of different type in green plants in comparison with etiolated ones. Significantly lower activity of peroxidases in etiolated plants could be related to a lower degree of lignification. Marked differences in enzyme activities between etiolated field pea and P. sativum subsp. transcaucasicum were observed for all studied enzymes. A very interesting result was the exceptionally low activity of amine oxidase in

  • Název v anglickém jazyce

    Activities of amine oxidase, peroxidase and catalase in seedlings of Pisum sativum L. under different light conditions

  • Popis výsledku anglicky

    The activities of amine oxidase, peroxidase and catalase were studied in 12 cultivars of field pea (Pisum sativum L.) and one accession of wild pea (Pisum sativum subsp. transcaucasicum). The influence of different light conditions on the enzyme activities was studied in extracts of 8-d-old seedlings. Substantially higher amine oxidase activity was detected in etiolated pea seedlings than in plants growing under controlled light conditions (12h photoperiod). Higher peroxidase and catalase activities indicate more intensive production of toxic hydrogen peroxide evolved by reactions of different type in green plants in comparison with etiolated ones. Significantly lower activity of peroxidases in etiolated plants could be related to a lower degree of lignification. Marked differences in enzyme activities between etiolated field pea and P. sativum subsp. transcaucasicum were observed for all studied enzymes. A very interesting result was the exceptionally low activity of amine oxidase in

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Plant, Soil and Environment

  • ISSN

    1214-1178

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    49

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    151-157

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus