Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The influence of Fusarium solani on enzyme activity of Pisum sativum cultivars

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15310%2F02%3A00001568" target="_blank" >RIV/61989592:15310/02:00001568 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The influence of Fusarium solani on enzyme activity of Pisum sativum cultivars

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The main task of this work was study of peas (Pisum sativum) defence response after infection of roots (DI = 75-100%) by Fusarium solani and following processes proceeding in above-ground part (DI = 19-92%) of plants with different level of resistance tothe fungus expressed 28 days after inoculation. The research was focused on activity changes of enzymes participating in production and removal of active oxygen species (AOS) after infection by F. solani in twelve field cultivars of P. sativum and one accession of wild P. sativum ssp. transcaucasicum. The possible relationship between changes of enzyme activity and resistance of pea cultivars was observed for peroxidase activity in root extract, amine oxidase in extracts of stem and leaves and acid phosphatase in the whole plants. Catalase activity increased after infection both in root and in above-ground parts of plants and likewise for peroxidase activity. Intensity and reciprocal relation of enzyme activity changes and involvement

  • Název v anglickém jazyce

    The influence of Fusarium solani on enzyme activity of Pisum sativum cultivars

  • Popis výsledku anglicky

    The main task of this work was study of peas (Pisum sativum) defence response after infection of roots (DI = 75-100%) by Fusarium solani and following processes proceeding in above-ground part (DI = 19-92%) of plants with different level of resistance tothe fungus expressed 28 days after inoculation. The research was focused on activity changes of enzymes participating in production and removal of active oxygen species (AOS) after infection by F. solani in twelve field cultivars of P. sativum and one accession of wild P. sativum ssp. transcaucasicum. The possible relationship between changes of enzyme activity and resistance of pea cultivars was observed for peroxidase activity in root extract, amine oxidase in extracts of stem and leaves and acid phosphatase in the whole plants. Catalase activity increased after infection both in root and in above-ground parts of plants and likewise for peroxidase activity. Intensity and reciprocal relation of enzyme activity changes and involvement

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2002

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Plant Diseases and Plant Protection - Zeitschrift für Pflanzenkrankheiten und Pflanzenschutz

  • ISSN

    0340-8159

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    109

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    DE - Spolková republika Německo

  • Počet stran výsledku

    16

  • Strana od-do

    113-128

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus