Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výživa a telomery

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15510%2F11%3A10224980" target="_blank" >RIV/61989592:15510/11:10224980 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výživa a telomery

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Telomery jsou specializované struktury chromozomů, které chrání integritu DNA a stabilitu chromozomů. Zkracováním délky telomer se buňky poškozují. Délka telomer člověka je ovlivněna genetickými i environmentálními faktory a má těsný vztah ke stárnutí arozvoji některých chorob. Práce stručně shrnuje výsledky prací zabývajících se zejména vlivem výživy na změnu délky telomer. Tyto práce prokázaly, že výběr potravy ovlivňuje délku telomer. Výsledky naznačují, že racionální stravování může být účinným nefarmakologickým nástrojem ke zpomalení procesu stárnutí.

  • Název v anglickém jazyce

    Nutrition and telomeres

  • Popis výsledku anglicky

    Telomeres are specialized chromosome structures that protect the integrity of DNA and chromosome stability. Shortening the length of telomere damage cells. Human telomere length is influenced by genetic and environmental factors and it is closely relatedto aging and the development of some diseases. The study summarizes the results of works focused on the impact of diet to change the length of telomeres. These works have shown that diet modify the length of telomeres. Our study suggests that the reasonable diet can be an effective non-pharmacological tool to slow down the aging process

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    ED - Fyziologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    N

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    74-75

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus