Trendy v oblasti výživy českých dětí školního věku v letech 2002-2014: HBSC studie
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15510%2F15%3A33154674" target="_blank" >RIV/61989592:15510/15:33154674 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.telesnakultura.upol.cz/pdfs/tek/2015/02/06.pdf" target="_blank" >http://www.telesnakultura.upol.cz/pdfs/tek/2015/02/06.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Trendy v oblasti výživy českých dětí školního věku v letech 2002-2014: HBSC studie
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této studie bylo analyzovat vývojový trend ve stravovacích návycích (pravidelné snídání ve všedních dnech a o víkendech, konzumace ovoce, zeleniny, sladkostí a slazených nápojů) u 11, 13 a 15letých chlapců a dívek v letech 2002 až 2014. Výzkumná data byla získána z české verze mezinárodní HBSC studie, která se uskutečnila v letech 2002, 2006, 2010 a 2014. Účastníci byli náhodně vybráni všech krajů České republiky a stravovací návyky byly měřeny pomocí standardizovaného dotazníku, který byl vyplněnškoláky 5., 7. a 9. tříd a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií v průběhu dubna až června. Logistická regrese (Enter method) byla použita pro určení trendů vývoje pěti měřených stravovacích návyků pro dívky, chlapce a každou věkovou skupinu (11, 13, 15 let) zvlášť. Během let 2002 a 2014 došlo ke snížení počtu dětí a adolescentů pravidelně konzumujících sladkosti (p<0,01), slazené nápoje (p<0,001) a ovoce (p<0,01), a navíc byl odhalen významný nárůst ve výskytu každodenního snídání
Název v anglickém jazyce
Dietary trends among Czech schoolchildren between 2002-2014: HBSC study Dietary trends among Czech schoolchildren between 2002-2014: HBSC study Dietary trends among Czech schoolchildren between 2002-2014: HBSC study
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to analyze the trends in eating behaviours (regular consumption of fruit, vegetables, sweets, soft drinks and breakfast during weekdays and at weekend) of 11, 13 and 15-year-old boys and girls between 2002 and 2014.The data wasused from a Czech survey of the international HBSC study collected in 2002, 2006, 2010 and 2014. Participants were randomly selected from all regions and districts of the Czech Republic. The eating behaviours were measured by standardized questionnaire that was completed by children attending 5th, 7th and 9th grades of primary schools between April and June. Trends in eating behaviours were analyzed by logistic regression (Enter method) analyses for each eating behaviour and gender (boys, girls) and age(11, 13, 15 years). Between 2002 and 2014, the findings showed a decrease in number of children and adolescents that reported regular consumption of sweets (p<0,01), soft drinks (p<0,001) and fruit (p<0,01). An increase of daily breakfas
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
AM - Pedagogika a školství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA14-02804S" target="_blank" >GA14-02804S: Trendy ve vývoji nadváhy a obezity, pohybové aktivity a sedavého chování u českých školáků: HBSC studie v rozmezí let 2002-2014</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Tělesná kultura
ISSN
1211-6521
e-ISSN
—
Svazek periodika
38
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
21
Strana od-do
83-103
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—