Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Změny ve výživě českých adolescentů vzhledem k jejich tělesné hmotnosti (HBSC 2002-2014)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61989592%3A15510%2F17%3A73517703" target="_blank" >RIV/61989592:15510/17:73517703 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Změny ve výživě českých adolescentů vzhledem k jejich tělesné hmotnosti (HBSC 2002-2014)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cíl: Hlavním cílem této studie bylo popsat vývojové trendy šesti stravovacích návyků u českých adolescentů vzhledem k jejich tělesné hmotnosti v letech 2002-2014. Dílčím cílem bylo sledovat rozdíly ve stravovacích návycích mezi adolescenty s normální hmotností a obezitou v letech 2002, 2006, 2010 a 2014. Metodika: Data byla získána z dotazníkového šetření české HBSC (Health Behaviour in School-aged Children) studie, která se uskutečnila v letech 2002, 2006, 2010 a 2014. Úroveň tělesné hmotnosti byla odvozena pomocí body mass indexu (BMI) a stravovací návyky byly zjišťovány pomocí dotazníku, který byl vyplněn 11, 13 a 15 letými školáky. Trendy vývoje stravovacích návyků pro každou váhovou kategorii byly zjišťovány pomocí logistické regrese (Enter method) (poměr šancí – OR a 95% konfidenční interval – CI) a rozdíly mezi adolescenty s normální váhou a obezitou byly vypočítány pomocí chí kvadrátu. Výsledky: V letech 2002-2014 došlo u všech váhových kategorií k významnému poklesu konzumace slazených nápojů (normální hmotnost OR: 0,47; CI = 0,42-0,52; nadváha OR: 0,47; CI = 0,36-0,63; obezita OR: 0,47; CI = 0,29-0,75). Navíc byly zaznamenány významné změny u denní konzumace sladkostí (OR: 0,81; CI = 0,74-0,90), ovoce (OR: 0,81; CI = 0,74-0,88) a snídání ve všedních dnech (OR: 1,28; CI = 1,17-1,39), ale statisticky významná změna byla pouze u adolescentů s normální hmotností. Konzumace zeleniny a snídání o víkendech zůstala v tomto období nezměněna. Nižší výskyt konzumace sladkostí (všechny sledované roky), slazených nápojů (pouze 2006) a snídání ve všedních dnech/o víkendech (pouze 2006) byl pozorován u obézních adolescentů. Závěry: Zjišťování trendů ve výživě českých adolescentů pro jednotlivé váhové kategorie je nezbytné pro evaluaci současných projektů a pro vytvoření nových programů zaměřených na snížení rozdílů mezi váhovými kategoriemi adolescentů.

  • Název v anglickém jazyce

    Changes in dietary habits among adolescents in relation to body weight (HBSC 2002-2014)

  • Popis výsledku anglicky

    Objective: The main aim of the present study was to evaluate trends in six eating behaviours of Czech adolescents in relation to their body weight between 2002-2014. The partial aim was to monitor the differences in eating behaviours between adolescents with normal body weight and obesity in 2002, 2006, 2010 and 2014. Methods: The data was obtained from the Czech HBSC (Health Behaviour in School-aged Children) survey in 2002, 2006, 2010 and 2014. Body weight category was determined by body mass index (BMI) and eating behaviours were obtained from a questionnaire filled by 11-, 13- and 15-year-old adolescents. Logistic regression (Enter method) (odds ratio – OR and 95% confidence interval – CI) was used to analyze changes in eating behaviours and the differences between body weight categories were calculated by chi-square test. Results: From 2002 to 2014, the data showed a significant decrease in consumption of soft drinks (normal body weight OR: 0.47; CI = 0.42-0.52; overweight OR: 0.47; CI = 0.36-0.63, and obesity OR: 0.47; CI = 0.29-0.75). In addition, the changes in trends were seen in daily consumption of sweets (OR: 0.81; CI = 0.74-0.90), fruit (OR: 0.81; CI = 0.74-0.88) and breakfast on weekdays (OR: 1.28; CI = 1.17-1.39), however, significant change was only in adolescents with normal body weight. There was no change in consumption of vegetable or breakfast on weekends. Lower prevalence was reported in consumption of sweets (all survey years), soft drinks (only in 2006) and breakfast on weekdays/weekends (only in 2006) in obese adolescents. Conclusions: Monitoring dietary trends in Czech adolescents in relation to body weight category is important for evaluation of current projects and development of new programmes targeted to decrease differences between body weight categories in adolescents.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30306 - Sport and fitness sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA17-12579S" target="_blank" >GA17-12579S: TRENDY V CHOVÁNÍ ČESKÝCH ADOLESCENTŮ V KONTEXTU ŠKOLNÍHO A RODINNÉHO PROSTŘEDÍ: HBSC STUDIE MEZI LETY 2002-2018</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Praktický lékař

  • ISSN

    0032-6739

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    97

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    82-86

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85018741617