Vývoj přidané hodnoty v potravinářském průmyslu jako indikátor specifik formování agrobyznysu v ČR
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43110%2F05%3A00004251" target="_blank" >RIV/62156489:43110/05:00004251 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vývoj přidané hodnoty v potravinářském průmyslu jako indikátor specifik formování agrobyznysu v ČR
Popis výsledku v původním jazyce
Příspěvek se zabývá vlivem vývoje v agrobyznysu na postavení a strukturální změny uvnitř potravinářského průmyslu v ČR a jejich odrazem v efektivnosti činnosti jednotlivých oborů. Na základě analýzy tržeb a přidané hodnoty v jednotlivých oborech potravinářského průmyslu charakterizuje shodné rysy i odlišnosti s obecnými tendencemi ve vývoji tohoto segmentu agrobyznysu ve světě v posledních deseti letech. Přesto, že se potvrzují obecné znaky v efektivnosti první a druhé fáze zpracování, diferenciace ve výsledcích a úrovni přidané hodnoty v českém potravinářském průmyslu ukazuje, že vývoj má svá specifika vyvolaná zejména průběhem privatizace a zpožděním procesů konsolidace a restrukturalizace českého potravinářského průmyslu.
Název v anglickém jazyce
Development of a value added in the Czech food industry as an indicator of particularity of the agribusiness formation
Popis výsledku anglicky
The paper deals with influence of agribusiness development on the position and structural changes within the Czech food industry and their reflection in the effectiveness of individual branches' activities. Based upon the revenue and the value added analyses are characterized identical as well as different attributes and compared to the worlds general tendencies during last ten years. In spite of the main traits related to the first and the second phases of food processing effectiveness are confirmed, the differentiation of results and the value added level achieved by the Czech food industry firms demonstrate specifics of the development caused on the privatization, consolidation processes and restructuring of the Czech food industry enterprises.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GA - Zemědělská ekonomie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Firma a konkurenční prostředí 2005, sekce 2 - Úloha podniku v udržitelném rozvoji regionů
ISBN
80-7302-095-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
7-16
Název nakladatele
KONVOJ, spol. s r. o.
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
3. 3. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—