Tvorba ekonomické přidané hodnoty v české ekonomice s důrazem na potravinářský sektor
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43310%2F07%3A00160853" target="_blank" >RIV/62156489:43310/07:00160853 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Tvorba ekonomické přidané hodnoty v české ekonomice s důrazem na potravinářský sektor
Popis výsledku v původním jazyce
Tento příspěvek je věnován v současné době stále více populárnějšímu výkonnostnímu ukazateli ekonomická přidaná hodnota (EVA). Podle autorů tohoto ukazatele je jednou z jeho předností velmi úzká vazba na tvorbu hodnoty podniku, jakožto na cílovou kategorii jeho vlastníků a zároveň jeho relativně snadná aplikace na všech úrovních řízení podniku. V článku je analyzována situace v tvorbě ekonomické přidané hodnoty mezi českými podniky se zvláštním důrazem na sektor výroby potravin a nápojů. Pro analýzu jevyužito srovnání vývoje tvorby ekonomické přidané hodnoty mezi českými podniky a výkonností českého kapitálového trhu a zároveň srovnání tvorby ekonomické přidané hodnoty v potravinářském sektoru s celkovou výkonností tohoto odvětví v rámci ekonomiky ČR.
Název v anglickém jazyce
Creation of economic value added in the Czech economy with respect to food-processing sector
Popis výsledku anglicky
This paper is devoted to today's very popular performance measure - Economic Value Added (EVA). According to the authors of EVA, one of its strengths is very close association to the creation of shareholders' wealth as well as its effectiveness in measurement of managerial decisions on all levels. The paper analyses the situation in creation of economic value added among Czech firms with respect to food-processing sector. This analysis uses comparison of development of economic value added creation among Czech firms with performance of Czech capital market as well as comparison of economic value added creation in food-processing sector with the performance of this sector in the framework of Czech economy.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
AH - Ekonomie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GP402%2F06%2FP206" target="_blank" >GP402/06/P206: Výzkum možností a mezí využití ukazatele EVA ve finančním řízení potravinářských podniků ČR</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Role zemědělsko-potravinářského sektoru v procesu evropské integrace a světové globalizace
ISBN
978-80-7375-109-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
96-104
Název nakladatele
MZLU v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Podkylava
Datum konání akce
3. 5. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—