Metodologická východiska pro empirickou komparaci vypovídací schopnosti ukazatele ekonomická přidaná hodnota se standardně používanými ukazateli
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43310%2F07%3A00160852" target="_blank" >RIV/62156489:43310/07:00160852 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Metodologická východiska pro empirickou komparaci vypovídací schopnosti ukazatele ekonomická přidaná hodnota se standardně používanými ukazateli
Popis výsledku v původním jazyce
Tento příspěvek je věnován v současné době stále více populárnějšímu výkonnostnímu ukazateli ekonomická přidaná hodnota (EVA). Podle autorů tohoto ukazatele je jednou z jeho předností velmi úzká vazba na tvorbu hodnoty podniku, jakožto na cílovou kategorii jeho vlastníků. V tomto článku je položen metodologický základ pro ověření kvalitnějšího informačního obsahu ukazatele EVA ve srovnání se standardně používanými výkonnostními ukazateli v konkrétních podmínkách českého potravinářského průmyslu. Postuppři komparaci je obdobný jako u řady v článku citovaných zahraničních studií. Kritickým místem aplikace v českých podmínkách je ovšem absence informací, které jsou produkovány rozsáhlým a dobře fungujícím kapitálovým trhem a které zároveň slouží jako objektivní kriterium pro vyhodnocení kvality zkoumaných ukazatelů. V tomto příspěvku je proto vyvinuto srovnávací kriterium pro posouzení vypovídací schopnosti výkonnostních ukazatelů vhodné pro použití v podmínkách české ekonomiky a ukázán
Název v anglickém jazyce
Methodological Foundation for empirical comparison of information content of Economic value added and traditional performance measures
Popis výsledku anglicky
This paper is devoted to today's very popular performance measure - Economic Value Added (EVA). According to the authors of EVA, one of its strengths is very close association to the creation of shareholders' wealth. A methodological procedure for assessing the information content of Economic Value Added as compared to the traditional performance measures of Czech food-processing firms is designed in this paper. The comparison presented is not dissimilar to the main world studies, which are quoted in this paper. A critical point of the EVA's application in the conditions of Czech economy is a lack of good quality information from capital market, which at the same time, serve as an exogenous criterion for assessing the quality of the examined measures in the mentioned studies. In the absence of quality capital market information, a criterion for assessing the information content of performance measures suitable for conditions of Czech economy is developed in this paper, which also shows
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
AH - Ekonomie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GP402%2F06%2FP206" target="_blank" >GP402/06/P206: Výzkum možností a mezí využití ukazatele EVA ve finančním řízení potravinářských podniků ČR</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Firma a konkurenční prostředí 2007 - Úloha podniku v udržitelném rozvoji regionů
ISBN
978-80-86633-84-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
55-61
Název nakladatele
MSD s.r.o.
Místo vydání
—
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
8. 3. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—