Komparace vybraných ukazatelů českého a německého pekárenského trhu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43110%2F06%3A00094908" target="_blank" >RIV/62156489:43110/06:00094908 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Komparace vybraných ukazatelů českého a německého pekárenského trhu
Popis výsledku v původním jazyce
Pekárenství patří k nejvýznamnějším oborům potravinářského sektoru. Ze všech výrobních oborů je právě pekárenský obor ve svých cenách nejvíce vzdálen cenám obdobné produkce v zemích EU. Pro zvýšení konkurenceschopnosti tohoto oboru byla přijata koncepcepotravinářství ČR. V příspěvku jsou trendy komparovány s hlavním evropským producentem a zároveň zemí s největší spotřebou pečiva v Evropě, Německem. Sledování jsou zaměřena na analýzu základních faktorů nabídky a poptávky na pekárenském trhu v obou zemích. Výzkumem potravinářského sektoru se zabývá na PEF MZLU v Brně řada autorů, kteří se zaměřují právě na odvětvové prostředí. Mezi tyto autory patří např. Bečvářová (2005), Černíková a Žufan (2004); Chládková a Kudová (2004) Tomšík a Chládková (2005), Syrovátka (2000), Veselská (2005). Výzkumem obchodování s potravinami se zabývá především Presová a Tvrdoň (2005). Tento příspěvek je součástí Výzkumného záměru MSM 6215648904, řešeného na PEF MZLU v Brně.
Název v anglickém jazyce
Comparison of the selected indicators of the Czech and German bakery market
Popis výsledku anglicky
The baking industry is one of the most important parts of the Czech food processing industry. The Czech baking industry has a bigger price differential compared to other Europe Union bakers than occurs with any other industry. Therefore the Czech government has integrated plans to improve this competitive advantage. The up-to-date trends are compared with the main European bakery producers and consumers--Germany in this paper. The research is focused on the analysis of the basic factors of supply and demand in the bakery markets of both these countries. During the recent period of time there have been many researchers from the FBE MUAF in Brno, who focused on the environment in the branch, e.g. Bečvářová (2005), Černíková and Žufan (2004); Chládková and Kudová (2004) Tomšík and Chládková (2005), Syrovátka (2000), Veselská (2005). The research on trade in food is solved firstly by Presová and Tvrdoň (2005).This paper is the part of the Research proposal MSM 6215648904 being solved at th
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
AE - Řízení, správa a administrativa
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
69-75
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—