Implikace asymetrie cenového přenosu v komoditní vertikále potravinářských obilovin v ČR
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43110%2F06%3A00095490" target="_blank" >RIV/62156489:43110/06:00095490 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The implications of price transmission asymmetry in Czech food grains' chain
Popis výsledku v původním jazyce
On the basis of results of price transmission analysis (PTA) the paper aims to explain the asymmetry of price transmission in commodity chain following the production of food grains in the Czech Republic. Price transmission analysis is carried out in three step: (1) first, the extent of transmitted price changes is measured by the coefficient of elasticity of price transmission (EPT), the results are presented in the form of matrix, which represents supply as well as demand direction; (2) second, the analysis of price differences is carried out, whereas positive, as well as negative price changes are treated separately; (3) as the last step, the impact of time delay on price transmission process is assessed. The data used represent monthly prices (resp. their differences) in the period from January 1995 to September 2005 with the distinction on milling (flour) and bakery products (bread, buns and rolls).
Název v anglickém jazyce
The implications of price transmission asymmetry in Czech food grains' chain
Popis výsledku anglicky
On the basis of results of price transmission analysis (PTA) the paper aims to explain the asymmetry of price transmission in commodity chain following the production of food grains in the Czech Republic. Price transmission analysis is carried out in three step: (1) first, the extent of transmitted price changes is measured by the coefficient of elasticity of price transmission (EPT), the results are presented in the form of matrix, which represents supply as well as demand direction; (2) second, the analysis of price differences is carried out, whereas positive, as well as negative price changes are treated separately; (3) as the last step, the impact of time delay on price transmission process is assessed. The data used represent monthly prices (resp. their differences) in the period from January 1995 to September 2005 with the distinction on milling (flour) and bakery products (bread, buns and rolls).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
AH - Ekonomie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
BICABR 2006
ISBN
80-7157-985-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
1-8
Název nakladatele
Provozně ekonomická fakulta MZLU v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 1. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—