Morfometrická analýza jatečně opracovaného těla býků masných užitkových typů.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F00%3A23501018" target="_blank" >RIV/62156489:43210/00:23501018 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Morfometrická analýza jatečně opracovaného těla býků masných užitkových typů.
Popis výsledku v původním jazyce
V práci jsou uvedeny výseldky morfometrických analýz 229 jatečně opracovaných těl býků vykrmovaných do věku 500 dnů ( 498-501). U potomstva plemenných býků českého strakatého skotu a specializovaných masných plemen sedmi masných užitkových typů - křížencs kombinovanou užitkovostí a specializovaných plemen ( Aa, He, Li, Bm, Pi, Ch, Ba) byly hodnoceny výsledky 11 rozměrů jatečného těla. Porážková hmotnost býků se ve skupinách pohybovala v rozmezí 513-599 kg a po dobu výkrmu dosáhl přírůstek 1058-1211 g. Dhranici průkaznosti mezi skupinami hodnocených zvířat ( od 126,2 cm u potomků po otcích plemene He do 134,5 cm u býků plemene C). Produkce hmotnosti jatečného těla na 1 cm jeho délky byla nejhůře hodnocena u kříženců s plemennými býky He a nejpříznivějšíotcích rámcově velkých masných plemen - Ch a Ba. S těmito výsledky nekorespodovalo hodnocení zmasilosti býků podle EUROP. Nejlépe byla podle zmasilosti hodnocena jatečná těla užitkových typů náležejících ke střednímu tělesnéu rámci - Bm,
Název v anglickém jazyce
Morphometric analysis of dressed carcasses of bulls of commercial meat types.
Popis výsledku anglicky
The paper contains results of morphometric analyses of 229 dressed carcasses of bulls fattened to 500 ( 498-501) days of age. Data on 11 carcass measures were evaluated in the progeny of sires of Czech Pied cattle and specialized beef breeds of seven comin the fattening period. Differencies in carcass length between the groups of bulls were at the level of significance ( from 126,2 cm in the progeny after sires of He breed and to 134,5 cm in bulls of C breed). Production of carcass weight per 1 cm of itthe best results ( P<0,05) were determined in bulls after sires of beef breeds with large body frame - Ch and Ba. Assessment of bull meatiness in agreement with EUROP did not correspond with these results. The best meatiness was achieved in carcasses of
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2000
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Animal Science
ISSN
1212-1819
e-ISSN
—
Svazek periodika
45
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—