Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Principles of Carcinogenesis and Natural Carcinogen Substances in Foodstuffs (in Czech).

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F04%3A00000831" target="_blank" >RIV/62156489:43210/04:00000831 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Principles of Carcinogenesis and Natural Carcinogen Substances in Foodstuffs (in Czech).

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Carcinogenic contaminants in foods are relevant numerous group of compounds appearing from different reasons in foodstuffs. Many contaminants arising at technological processes and contaminants of exogenic origin in foodstuffs belong to very strong carcinogenic compounds. The most relevant of them are nitroso compounds, heterocyclic amines and polycyclic aromatic carbohydrates. Their occurrence is expressively influenced by humans and is typical for certain groups of foodstuffs. Monocyclic aromatic carbohydrates usually occur only exceptionally as contaminants of water. Carcinogenic potential of polychlorinated aromatic compounds and organic chlorinated pesticides is small. Carcinogenic potential of ftalates is small too and more harmful are their other negative effects {damage of liver, and genital organs and teratogenicity}. Objective of article is to give complex overview about these contaminants, their carcinogenic effects, and from available published information acquainted with t

  • Název v anglickém jazyce

    Principles of Carcinogenesis and Natural Carcinogen Substances in Foodstuffs (in Czech).

  • Popis výsledku anglicky

    Carcinogenic contaminants in foods are relevant numerous group of compounds appearing from different reasons in foodstuffs. Many contaminants arising at technological processes and contaminants of exogenic origin in foodstuffs belong to very strong carcinogenic compounds. The most relevant of them are nitroso compounds, heterocyclic amines and polycyclic aromatic carbohydrates. Their occurrence is expressively influenced by humans and is typical for certain groups of foodstuffs. Monocyclic aromatic carbohydrates usually occur only exceptionally as contaminants of water. Carcinogenic potential of polychlorinated aromatic compounds and organic chlorinated pesticides is small. Carcinogenic potential of ftalates is small too and more harmful are their other negative effects {damage of liver, and genital organs and teratogenicity}. Objective of article is to give complex overview about these contaminants, their carcinogenic effects, and from available published information acquainted with t

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy

  • ISSN

    0009-2770

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    98

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    379-387

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus