Vliv extrakčních postupů na chromatografické stanovení obsahu isoflavonů ve vybraných potravinách vyrobených ze sóji
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F04%3A00000988" target="_blank" >RIV/62156489:43210/04:00000988 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv extrakčních postupů na chromatografické stanovení obsahu isoflavonů ve vybraných potravinách vyrobených ze sóji
Popis výsledku v původním jazyce
Účinek isoflavonů na zdraví zvířat a lidí není doposud uspokojivě vysvětlen. Z řady studií vyplývá, že isoflavony přijímané v potravě mohou působit preventivně u některých druhů rakoviny či osteoporózy. Také u žen v menopauze pomáhají mírně zvyšovat nízkou hladinu estrogenu. Z těchto důvodů je potřebné studovat tyto látky v různých částech potravinového řetězce. Naše práce byla zaměřena na stanovení obsahu isoflavonů (daidzinu, genistinu, daidzeinu, genisteinu) v potravinách vyrobených ze sóji (Glycinemax) nebo obsahujících přídavek sóji. Pro analýzu byla použita kapalinová chromatografie s UV/VIS DAD detekcí. Isoflavony byly separovány na chromatografické koloně s reverzní fází Zorbax C18-AAA gradientovou elucí mobilní fází složenou z acetonitrilu a0,3 % kyseliny mravenčí při průtoku 0.8 ml.min-1 a teplotě kolony 40 °C. Použitý potravinový materiál byl extrahován do 70 % methanolu pomocí ultrazvuku po dobu 30 min. Fakt, že námi zjištěné zastoupení isoflavonů v potravinách bylo značn
Název v anglickém jazyce
An influence of extraction procedures on chromatographic isoflavone determination in soya foodstuffs
Popis výsledku anglicky
Účinek isoflavonů na zdraví zvířat a lidí není doposud uspokojivě vysvětlen. Z řady studií vyplývá, že isoflavony přijímané v potravě mohou působit preventivně u některých druhů rakoviny či osteoporózy. Také u žen v menopauze pomáhají mírně zvyšovat nízkou hladinu estrogenu. Z těchto důvodů je potřebné studovat tyto látky v různých částech potravinového řetězce. Naše práce byla zaměřena na stanovení obsahu isoflavonů (daidzinu, genistinu, daidzeinu, genisteinu) v potravinách vyrobených ze sóji (Glycinemax) nebo obsahujících přídavek sóji. Pro analýzu byla použita kapalinová chromatografie s UV/VIS DAD detekcí. Isoflavony byly separovány na chromatografické koloně s reverzní fází Zorbax C18-AAA gradientovou elucí mobilní fází složenou z acetonitrilu a0,3 % kyseliny mravenčí při průtoku 0.8 ml.min-1 a teplotě kolony 40 °C. Použitý potravinový materiál byl extrahován do 70 % methanolu pomocí ultrazvuku po dobu 30 min. Fakt, že námi zjištěné zastoupení isoflavonů v potravinách bylo značn
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
IV. Pracovní setkání fyzikálních chemiků a elektrochemiků
ISBN
80-210-3319-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
27-27
Název nakladatele
Masarykova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—