Chromatografické stanovení obsahu isoflavonů ve vybraných potravinách ze sóji
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F04%3A00002011" target="_blank" >RIV/62156489:43210/04:00002011 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Chromatografické stanovení obsahu isoflavonů ve vybraných potravinách ze sóji
Popis výsledku v původním jazyce
Účinek isoflavonů na zdraví zvířat a lidí není doposud uspokojivě vysvětlen, avšak bylo prokázáno, že jsou slabými estrogeny. Z řady studií vyplývá, že isoflavony přijímané v potravě mohou působit preventivně u některých druhů rakoviny či osteoporózy. Ztěchto důvodů je potřebné studovat tyto látky v různých částech potravinového řetězce. V potravinách vyrobených ze sóji nebo obsahujících přídavek sóji (Glycine max) byl stanoven obsah isoflavonů (daidzinu, genistinu, daidzeinu, genisteinu). Pro analýzubyla použita vysokoúčinná kapalinová chromatografie s detekcí diodovým polem. Námi zjištěné zastoupení isoflavonů v potravinách bylo značně rozdílné. Tento fakt je možné vysvětlit různým způsobem technologického zpracování suroviny. Obsah isoflavonů v surovině bude zcela jistě ovlivňovat konečné množství v získaném produktu. Ze studovaných potravinářských výrobků (sójová mouka, protmix, EKO-B1, sójový granulát, sojové kousky, sojové plátky, sojové mléko, tvaroh Tofu, jitrnice, tatarka a
Název v anglickém jazyce
Chromatographic analysis of isoflavones
Popis výsledku anglicky
Účinek isoflavonů na zdraví zvířat a lidí není doposud uspokojivě vysvětlen, avšak bylo prokázáno, že jsou slabými estrogeny. Z řady studií vyplývá, že isoflavony přijímané v potravě mohou působit preventivně u některých druhů rakoviny či osteoporózy. Ztěchto důvodů je potřebné studovat tyto látky v různých částech potravinového řetězce. V potravinách vyrobených ze sóji nebo obsahujících přídavek sóji (Glycine max) byl stanoven obsah isoflavonů (daidzinu, genistinu, daidzeinu, genisteinu). Pro analýzubyla použita vysokoúčinná kapalinová chromatografie s detekcí diodovým polem. Námi zjištěné zastoupení isoflavonů v potravinách bylo značně rozdílné. Tento fakt je možné vysvětlit různým způsobem technologického zpracování suroviny. Obsah isoflavonů v surovině bude zcela jistě ovlivňovat konečné množství v získaném produktu. Ze studovaných potravinářských výrobků (sójová mouka, protmix, EKO-B1, sójový granulát, sojové kousky, sojové plátky, sojové mléko, tvaroh Tofu, jitrnice, tatarka a
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LN00A081" target="_blank" >LN00A081: Signální dráhy u rostlin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník souhrnů sdělení XXXI. semináře o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
80-7157-753-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
11-11
Název nakladatele
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Místo vydání
Neuveden
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—