Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Chromatografické stanovení obsahu isoflavonů ve vybraných potravinách ze sóji

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F04%3A00002011" target="_blank" >RIV/62156489:43210/04:00002011 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Chromatografické stanovení obsahu isoflavonů ve vybraných potravinách ze sóji

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Účinek isoflavonů na zdraví zvířat a lidí není doposud uspokojivě vysvětlen, avšak bylo prokázáno, že jsou slabými estrogeny. Z řady studií vyplývá, že isoflavony přijímané v potravě mohou působit preventivně u některých druhů rakoviny či osteoporózy. Ztěchto důvodů je potřebné studovat tyto látky v různých částech potravinového řetězce. V potravinách vyrobených ze sóji nebo obsahujících přídavek sóji (Glycine max) byl stanoven obsah isoflavonů (daidzinu, genistinu, daidzeinu, genisteinu). Pro analýzubyla použita vysokoúčinná kapalinová chromatografie s detekcí diodovým polem. Námi zjištěné zastoupení isoflavonů v potravinách bylo značně rozdílné. Tento fakt je možné vysvětlit různým způsobem technologického zpracování suroviny. Obsah isoflavonů v surovině bude zcela jistě ovlivňovat konečné množství v získaném produktu. Ze studovaných potravinářských výrobků (sójová mouka, protmix, EKO-B1, sójový granulát, sojové kousky, sojové plátky, sojové mléko, tvaroh Tofu, jitrnice, tatarka a

  • Název v anglickém jazyce

    Chromatographic analysis of isoflavones

  • Popis výsledku anglicky

    Účinek isoflavonů na zdraví zvířat a lidí není doposud uspokojivě vysvětlen, avšak bylo prokázáno, že jsou slabými estrogeny. Z řady studií vyplývá, že isoflavony přijímané v potravě mohou působit preventivně u některých druhů rakoviny či osteoporózy. Ztěchto důvodů je potřebné studovat tyto látky v různých částech potravinového řetězce. V potravinách vyrobených ze sóji nebo obsahujících přídavek sóji (Glycine max) byl stanoven obsah isoflavonů (daidzinu, genistinu, daidzeinu, genisteinu). Pro analýzubyla použita vysokoúčinná kapalinová chromatografie s detekcí diodovým polem. Námi zjištěné zastoupení isoflavonů v potravinách bylo značně rozdílné. Tento fakt je možné vysvětlit různým způsobem technologického zpracování suroviny. Obsah isoflavonů v surovině bude zcela jistě ovlivňovat konečné množství v získaném produktu. Ze studovaných potravinářských výrobků (sójová mouka, protmix, EKO-B1, sójový granulát, sojové kousky, sojové plátky, sojové mléko, tvaroh Tofu, jitrnice, tatarka a

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LN00A081" target="_blank" >LN00A081: Signální dráhy u rostlin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník souhrnů sdělení XXXI. semináře o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    80-7157-753-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    11-11

  • Název nakladatele

    Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Neuveden

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku