Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv odrůdy na chemické složení obilky prosa setého (Panicum miliaceum L.)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A_____%2F02%3A00004119" target="_blank" >RIV/60076658:_____/02:00004119 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60076658:12220/02:00003756

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv odrůdy na chemické složení obilky prosa setého (Panicum miliaceum L.)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    SUMMARY: Eight varieties of proso millet (Panicum miliaceum L.) were cultivated in České Budějovice during years 1998 - 2000. No fertilisation was applied Content of nitrogenous compounds was determined according to Kjeldahl, fat content according to Soxhlet, fibre content according to Scharrer and Kürschner and ash compounds by weight method. The statistical signification of variety influence at proteins, fibre, ash and carbohydrate by the analysis of variance was observed. Content of proteins, fat, ash and carbohydrate was significantly influenced by year. Grain of millet contained on the average 12,8% proteins, 4,2% fat, 9,6% fibre, 3,0% ash and 70,3%carbohydrate.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of variety on chemical composition of common millet (Panicum miliaceum L.)

  • Popis výsledku anglicky

    V letech 1998 - 2000 bylo v Českých Budějovicích pěstováno 8 odrůd prosa setého (Panicum miliaceum L..). Zrno bylo analyzováno na obsah dusíkatých látek - metodou Kjeldahla, obsah tuku - podle Soxhleta, obsah vlákniny - metodou Scharrera a Kürschnera, obsah popelovin metodou hmotnostního stanovení. V obsahu bílkovin, vlákniny, minerálních látek a BNLV byly mezi odůdami statisticky průkazné rozdíly. Obsah bílkovin, tuku, minerálních látek a BNLV je ze značné míry ovlivněn ročníkem. Obilka prosa obsa hovala v průměru 12,8% bílkovin, 4,2% tuku,9,6% vlákniny, 3,0% minerálních látek a 70,3% BNLV.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA521%2F97%2F0052" target="_blank" >GA521/97/0052: Studium produkce a kvality alternativních plodin pro zdravou výživu</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2002

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků z odborného semináře 100. zasedání KJRP, KJRP ORV ČAZV a MZLU v Brně

  • ISBN

    80-86555-13-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    43-45

  • Název nakladatele

    VÚRH Vodňany

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    30. 5. 2002

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku