Obsahové látky a výnos u vybraného sortimentu odrůd listových salátů (Lactuca sativa L. var. crispa)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F08%3A24779" target="_blank" >RIV/60460709:41210/08:24779 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Nutrients content and yield in selected cultivars of leaf lettuce (Lactuca sativa L. var. crispa)
Popis výsledku v původním jazyce
Ve dvouletých pokusech, které probíhaly na Zahradnické fakultě v Lednici (Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně), bylo hodnoceno pět odrůd listového salátu (Lactuca sativa L. var. crispa) ? Bergamo, Dubáček, Frisby, Lollo Rossa a Redin. Pokusy byly zakládány ve třech termínech (jarní, letní a podzimní) a ve dvou pokusných letech (1998 a 1999). Po sklizni byla hodnocena nutriční hodnota: obsah vitaminu C, minerálních látek (K, Na, Ca, Mg), vlákniny, sušiny a obsah dusičnanů. Byla také hodnocena hmotnost listových růžic. Byly zjištěny hodnoty obsahu vybraných látek a hmotnosti listové růžice v těchto intervalech: vitamin C (65 až 302 mg/kg), draslík (2 394 až 6 477 mg/kg), sodík (39 až 223 mg/kg), vápník (200 až 755 mg/kg), hořčík (110 až 413mg/kg), vláknina (4,98 až 12,22 g/kg), sušina (59 až 140 g/kg), dusičnany (293 až 3 817 mg/kg) a hmotnost listové růžice (164 až 502 g). Průkazný vliv odrůdy byl zaznamenán v obsahu draslíku, sodíku, vápníku, sušiny a hmotnosti listové r
Název v anglickém jazyce
Nutrients content and yield in selected cultivars of leaf lettuce (Lactuca sativa L. var. crispa)
Popis výsledku anglicky
Ve dvouletých pokusech, které probíhaly na Zahradnické fakultě v Lednici (Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně), bylo hodnoceno pět odrůd listového salátu (Lactuca sativa L. var. crispa) ? Bergamo, Dubáček, Frisby, Lollo Rossa a Redin. Pokusy byly zakládány ve třech termínech (jarní, letní a podzimní) a ve dvou pokusných letech (1998 a 1999). Po sklizni byla hodnocena nutriční hodnota: obsah vitaminu C, minerálních látek (K, Na, Ca, Mg), vlákniny, sušiny a obsah dusičnanů. Byla také hodnocena hmotnost listových růžic. Byly zjištěny hodnoty obsahu vybraných látek a hmotnosti listové růžice v těchto intervalech: vitamin C (65 až 302 mg/kg), draslík (2 394 až 6 477 mg/kg), sodík (39 až 223 mg/kg), vápník (200 až 755 mg/kg), hořčík (110 až 413mg/kg), vláknina (4,98 až 12,22 g/kg), sušina (59 až 140 g/kg), dusičnany (293 až 3 817 mg/kg) a hmotnost listové růžice (164 až 502 g). Průkazný vliv odrůdy byl zaznamenán v obsahu draslíku, sodíku, vápníku, sušiny a hmotnosti listové r
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Horticultural Science
ISSN
0862-867X
e-ISSN
—
Svazek periodika
35
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—