Modifikace metody na stanovení aktivity enzymu superoxiddismutasy v zrnu ječmene pomocí setů Ransod
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F05%3A00056849" target="_blank" >RIV/62156489:43210/05:00056849 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Modifikace metody na stanovení aktivity enzymu superoxiddismutasy v zrnu ječmene pomocí setů Ransod
Popis výsledku v původním jazyce
Enzym superoxiddismutasa (SOD) patří do skupiny přírodních antioxidantů a je součástí všech aerobních organismů. Byl identifikován koncem 60.let 20.století a z chemického hlediska se jedná o tzv. metaloprotein. SOD má významnou funkci při detoxikaci produktů rozpadu molekulárního kyslíku. Největší podíl tohoto enzymu v obilce ječmene se vyskytuje v embryu, ale menší množství se nachází také v aleuronové vrstvě. Obsah tohoto enzymu se v zrnu mění v závislosti na odrůdě a lokalitě. Přítomnost SOD v zrnu asladu zabraňuje žluknutí během skladování a nežádoucím příchutím v pivu. Aktivita enzymu SOD byla stanovena v zrnu ječmene pomocí setů Ransod od firmy RANDOX. Při této metodě se využívá xantin a xantin oxidasa k vytvoření superoxidového radikálu, kterýreaguje s tetrazoliovou solí na červeně zabarvený formazán. Aktivita SOD je pak spektrofotometricky měřena stupněm inhibice této reakce. Výsledné hodnoty se uvádějí v U/ml.
Název v anglickém jazyce
Modification of analytical determination of superoxidedismutase enzyme activity in barley grain using Ransod sets
Popis výsledku anglicky
Activity of SOD enzyme was determined in the selected samples of barley using Ransod sets from the company RANDOX. This methods uses xantin and xantin oxidase to generate superoxide radical that reacts with tetrazolium salt to red coloured formazane. TheSOD activity if this reaction. The final values are given in U/ml
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
XXXVI. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-902671-8-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
325-327
Název nakladatele
—
Místo vydání
Skalský Dvůr
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—