Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Modifikace metody na stanovení aktivity enzymu superoxiddismutasy v zrnu ječmene pomocí setů Ransod

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F05%3A00056849" target="_blank" >RIV/62156489:43210/05:00056849 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Modifikace metody na stanovení aktivity enzymu superoxiddismutasy v zrnu ječmene pomocí setů Ransod

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Enzym superoxiddismutasa (SOD) patří do skupiny přírodních antioxidantů a je součástí všech aerobních organismů. Byl identifikován koncem 60.let 20.století a z chemického hlediska se jedná o tzv. metaloprotein. SOD má významnou funkci při detoxikaci produktů rozpadu molekulárního kyslíku. Největší podíl tohoto enzymu v obilce ječmene se vyskytuje v embryu, ale menší množství se nachází také v aleuronové vrstvě. Obsah tohoto enzymu se v zrnu mění v závislosti na odrůdě a lokalitě. Přítomnost SOD v zrnu asladu zabraňuje žluknutí během skladování a nežádoucím příchutím v pivu. Aktivita enzymu SOD byla stanovena v zrnu ječmene pomocí setů Ransod od firmy RANDOX. Při této metodě se využívá xantin a xantin oxidasa k vytvoření superoxidového radikálu, kterýreaguje s tetrazoliovou solí na červeně zabarvený formazán. Aktivita SOD je pak spektrofotometricky měřena stupněm inhibice této reakce. Výsledné hodnoty se uvádějí v U/ml.

  • Název v anglickém jazyce

    Modification of analytical determination of superoxidedismutase enzyme activity in barley grain using Ransod sets

  • Popis výsledku anglicky

    Activity of SOD enzyme was determined in the selected samples of barley using Ransod sets from the company RANDOX. This methods uses xantin and xantin oxidase to generate superoxide radical that reacts with tetrazolium salt to red coloured formazane. TheSOD activity if this reaction. The final values are given in U/ml

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/1M0570" target="_blank" >1M0570: Výzkumné centrum pro studium obsahových látek ječmene a chmele</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XXXVI. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    80-902671-8-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    325-327

  • Název nakladatele

  • Místo vydání

    Skalský Dvůr

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku