Senzorická analýza masa kohoutků a slepiček krmených krmnou směsí s přídavkem amarantu nebo rybí moučky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F05%3A00057858" target="_blank" >RIV/62156489:43210/05:00057858 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027162:_____/05:12:_3249 RIV/00027162:_____/05:06000066
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Senzorická analýza masa kohoutků a slepiček krmených krmnou směsí s přídavkem amarantu nebo rybí moučky
Popis výsledku v původním jazyce
Senzorická analýza byla provedena u masa 80 kuřat (ROSS 308) 36 dnů starých. Kuřata byla rozdělena do skupin podle přídavku amarantu nebo rybí moučky do krmiva BR1 a BR2. Skupiny byly separovány podle pohlaví. Celkově se jednalo o 8 skupin po 10 kuřatech. Byla hodnocena prsní a stehenní svalovina. Použili jsme pětibodové stupnice (1 - nejméně žádoucí, 5- nejvíce žádoucí) v 5 hlavních deskriptorech (barva, textura, šťavnatost, vůně a chuť). U prsní svaloviny skupiny tepelně upraveného amarantu byla měřena střižná síla (W.B.)
Název v anglickém jazyce
Sensory analysis of meat of cockerels and pullets fed with diets containing Amaranth or fish meal
Popis výsledku anglicky
Sensory-evaluation was conducted on 80 chickens (ROSS 308) 36 days old. Chickens were divided into groups by course of the diet addition of Amaranth or fish meal in basic fed diets BR1 and BR2. Groups was separated by sex in rearing. Totally were 8 groups of 10 chickens. It was evaluated sensory quality of breast and legs (thigh and drumstick). It was used 5-points scale (1 -- at least desirable, 5 -- the most desirable) in evaluation of five main (deskriptors) attributes of meat (colour, texture, juiciness, odour and taste). Breast meat texture of group of heat--treated Amaranth were evaluated even with shear-force measuring (W.B.).
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF3112" target="_blank" >QF3112: Využití zrna amarantu a produktů jeho zpracování k náhradě živočišných mouček ve výživě kuřecích brojlerů</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Svazek periodika
5
Číslo periodika v rámci svazku
LIII
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
79-90
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—