Senzorické hodnocení masa kuřat krmených různým přídavkem Amarantu (Amaranthus L.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F05%3A00086684" target="_blank" >RIV/62156489:43210/05:00086684 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Senzorické hodnocení masa kuřat krmených různým přídavkem Amarantu (Amaranthus L.)
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo porovnat vliv Amarantu (Amaranthus L.) zkrmovaného v různé formě (tepelně upravené - "popované", tepelně neupravené, sušiny biomasy a rybí moučky) na senzorickou jakost kuřecího masa. Senzorické hodnocení probíhalo u 80 vzorků kuřat. Nebyl zjištěn průkazný rozdíl mezi masem kohoutků a slepiček, i když maso kohoutků mělo tendenci k vyrovnanější barvě - vzhledu, zatímc maso slepiček vykazovalo lepší hodnocení v textuře, šťavnatosti, vůni a i v chuti. Také nabyly zjištěny průkazné rozdílyv barvě, textuře, šťavnatosti vůni a chuti u prsní a v barvě, textuře a šťavnatosti u stehenní svaloviny mezi jednotlivými skupinami krmení. Nejhorší ohodnocení vůně a chuti byla průkazně zjištěna u skupiny kohoutků krmených rybí moučkou, nejlepší barvuvykazovalo maso slepiček krmených tepelně neupravenými semeny amarantu, a konečně nejlepší hodnocení chuti vykázalo maso kohoutků krmených usušenou biomasou amarantu.
Název v anglickém jazyce
Sensory evaluation meat of chicken fed by various forms of Amaranthus (Amaranthus L.)
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to evaluate the influence of Amaranthus (Amaranthus L.) fed in the diet in various forms (heat-prepared seed amaranths -- "popping", and no-heat-prepared seed, dry mass of amaranthus and fish meal) on sensory quality of the chicken meat. Sensory evaluation was conducted on 80 chickens. There was no significant difference between meat of the cocks and hens, but meat of the cocks had better colour while hens had better texture, juiciness, odour and taste. Also there were no statistical significant differences in colour, texture, juiciness, odour and taste of legs, and colour, texture, juiciness of breasts. The worst odour and taste was significantly detected of cocks fed by fish meal, the best odour had meat of hens fed by no-heat-prepared seed, and the best taste had cocks fed by dry mass of amaranthus.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
VI. Kábrtovy dietetické dny
ISBN
80-7305-521-X
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
278-283
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
VFU Brno
Datum konání akce
5. 5. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—