STANOVENÍ AVIDINU V GENETICKY MODIFIKOVANÝCH ROSTLINÁCH POMOCÍ VOLTAMETRICKÝCH METOD
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F05%3A00086882" target="_blank" >RIV/62156489:43210/05:00086882 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
STANOVENÍ AVIDINU V GENETICKY MODIFIKOVANÝCH ROSTLINÁCH POMOCÍ VOLTAMETRICKÝCH METOD
Popis výsledku v původním jazyce
Zajištění kvality potravin je hlavní úkol moderního potravinářského průmyslu. Možnosti zjištění pravosti jednotlivých složek potravin a schopnost jejich stanovení jsou v dnešní době vyžadovány nejen kontrolními orgány ale také konzumenty a výrobci. Rostlinné druhy jako ječmen (Hordeum vulgare), rýže (Oryza sativa), slunečnice (Helianthus annus), pšenice (Tritium aestivum) a kukuřice (Zea mays) jsou nejčastějšími složkami potravinových produktů a jsou předmětem zájmu genetických modifikací (GMO). A protoje nezbytné vyvíjet specifické postupy pro detekci a kvantifikaci GMO. Navíc zvýšená produkce a obchodování s geneticky modifikovanými druhy rostlin přináší potřebu informovanost zákazníka. Velmi vhodným nástrojem pro tyto účely mohou být elektrochemické senzory a biosenzory založené na modifikaci pracovního povrchu elektrody. V našich experimentech byla modifikovaná uhlíková pastová elektroda využita pro rychlé a senzitivní stanovení avidinu v roztoku v transgenních rostlinách kukuřice
Název v anglickém jazyce
A determination of avidin in genetically modified plants by voltammetric techniques
Popis výsledku anglicky
Quality assurance is a major issue in the food industry. The authenticity of food ingredients and their traceability are required by consumers and authorities. Plant species such as barley (Hordeum vulgare), rice (Oryza sativa), sunflower (Helianthus annus), wheat (Triticum aestivum) and maize (Zea mays) are very common among the ingredients of many processed food products and are objects of interest of genetic modification (GMO); therefore the development of specific assays for their specific detectionand quantification of GMO are needed. Furthermore, the production and trade of genetically modified lines from an increasing number of plant species brings about the need for control within research, environmental risk assessment, labeling/legal, and consumers' information purposes. Electrochemical sensors and biosensors based on modification of a surface of working electrode could be suitable tool for these purposes. Here, we report the using of a modified carbon paste electrode for ra
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CG - Elektrochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GP525%2F04%2FP132" target="_blank" >GP525/04/P132: Studium obranných mechanismů rostlin při stresu způsobeném těžkými kovy</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNet´05 Agro
ISBN
80-7157-905-X
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
90-90
Název nakladatele
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
MZLU Brno
Datum konání akce
29. 11. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—