Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

STANOVENÍ AVIDINU V GENETICKY MODIFIKOVANÝCH ROSTLINÁCH POMOCÍ VOLTAMETRICKÝCH METOD

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F05%3A00086882" target="_blank" >RIV/62156489:43210/05:00086882 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    STANOVENÍ AVIDINU V GENETICKY MODIFIKOVANÝCH ROSTLINÁCH POMOCÍ VOLTAMETRICKÝCH METOD

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Zajištění kvality potravin je hlavní úkol moderního potravinářského průmyslu. Možnosti zjištění pravosti jednotlivých složek potravin a schopnost jejich stanovení jsou v dnešní době vyžadovány nejen kontrolními orgány ale také konzumenty a výrobci. Rostlinné druhy jako ječmen (Hordeum vulgare), rýže (Oryza sativa), slunečnice (Helianthus annus), pšenice (Tritium aestivum) a kukuřice (Zea mays) jsou nejčastějšími složkami potravinových produktů a jsou předmětem zájmu genetických modifikací (GMO). A protoje nezbytné vyvíjet specifické postupy pro detekci a kvantifikaci GMO. Navíc zvýšená produkce a obchodování s geneticky modifikovanými druhy rostlin přináší potřebu informovanost zákazníka. Velmi vhodným nástrojem pro tyto účely mohou být elektrochemické senzory a biosenzory založené na modifikaci pracovního povrchu elektrody. V našich experimentech byla modifikovaná uhlíková pastová elektroda využita pro rychlé a senzitivní stanovení avidinu v roztoku v transgenních rostlinách kukuřice

  • Název v anglickém jazyce

    A determination of avidin in genetically modified plants by voltammetric techniques

  • Popis výsledku anglicky

    Quality assurance is a major issue in the food industry. The authenticity of food ingredients and their traceability are required by consumers and authorities. Plant species such as barley (Hordeum vulgare), rice (Oryza sativa), sunflower (Helianthus annus), wheat (Triticum aestivum) and maize (Zea mays) are very common among the ingredients of many processed food products and are objects of interest of genetic modification (GMO); therefore the development of specific assays for their specific detectionand quantification of GMO are needed. Furthermore, the production and trade of genetically modified lines from an increasing number of plant species brings about the need for control within research, environmental risk assessment, labeling/legal, and consumers' information purposes. Electrochemical sensors and biosensors based on modification of a surface of working electrode could be suitable tool for these purposes. Here, we report the using of a modified carbon paste electrode for ra

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CG - Elektrochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GP525%2F04%2FP132" target="_blank" >GP525/04/P132: Studium obranných mechanismů rostlin při stresu způsobeném těžkými kovy</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MendelNet´05 Agro

  • ISBN

    80-7157-905-X

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    90-90

  • Název nakladatele

    Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    MZLU Brno

  • Datum konání akce

    29. 11. 2005

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku