Myopatické změny prsní svaloviny u jatečných kuřat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00087597" target="_blank" >RIV/62156489:43210/06:00087597 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Myopatické změny prsní svaloviny u jatečných kuřat
Popis výsledku v původním jazyce
Myopatie prsní svaloviny se vyskytují zejména u rychle rostoucích výkrmových kuřat. Byly sledovány hodnoty pH a elektrické vodivosti u porážených kuřat ve 30-minutových intervalech od času 60 minut po porážce. Myopatická kuřata vykazují zcela zřejmou odchylku ve zbarvení svaloviny a jsou vyřazována při veterinární prohlídce. Z výsledků měření je zřejmé nižší tempo poklesu pH u myopatických kuřat oproti pH prsní svaloviny zdravých kuřat. Průměrná hodnota u prsní svaloviny zdravých kuřat pH60 činila 6,31a konečná hodnota pH210 byla 5,67. Průměrná hodnota u prsní svaloviny myopatických kuřat pH60 činila 6,46 a konečná hodnota pH210 byla 6,22. Nedostatečný pokles pH má důsledky ve snížené údržnosti a odlišnosti technologických vlastností masa. Elektrickávodivost rostla podobným tempem u zdravých i myopatických kuřat, ale počáteční hodnoty byly vyšší u myopatických kuřat; EV60 dosáhla u zdravých 2,72 (mS.cm-1) a u myopatických 3,13 0,06 (mS.cm-1). Hodnoty EV jsou vyšší u myopatických kuřa
Název v anglickém jazyce
Myopatical changes of pectoralis muscle in slaughter chickens
Popis výsledku anglicky
Myopatical changes of breast (pectoralis muscle) occurs by fast growing slaughter chickens. It was observed values of pH and electric conductivity of slaughtering chickens in thirty-minutes periods one hour after the slaughter. Myopatical chickens embodythe totally evident variation of the meat colour and they are discarded by veterinary examination.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník souhrnů sdělení XXXIII. semináře o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
80-7157-930-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
32-32
Název nakladatele
MZLU v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
MZLU v Brně
Datum konání akce
8. 3. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—