Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Senzorická analýza vepřového masa prasat krmených různým přídavkem amarantu a lupiny

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00095545" target="_blank" >RIV/62156489:43210/06:00095545 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00027162:_____/06:#0000043

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Senzorická analýza vepřového masa prasat krmených různým přídavkem amarantu a lupiny

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo vyhodnotit vliv přídavku amarantu a lupiny místo živočišné bílkoviny v krmné směsi na senzorické vlastnosti vepřového masa. Byl sledován vliv pohlaví a krmení prostřednictvím základních deskriptorů masa jako jsou barva, textura, šťavnatost, vůně a chuť. Čtyři skupiny prasat (n=10, 5 vepříků a 5 prasniček) byly rozděleny podle přídavku amarantu a lupiny do krmiva, dále se sledoval vliv pohlaví. Diety: kontrolní skupina (C) -- dieta obsahující 3% rybí moučky, pokusná skupina (1) -- dietaobsahující 5% tepelně neošetřeného amarantového zrna a 5% sušené nadzemní biomasy amarantu, pokusná skupina (2) -- dieta obsahující 5% popovaného (tepelně ošetřeného amarantového zrna) a 5% sušené nadzemní biomasy amarantu, pokusná skupina (3) -- dieta obsahující 10% lupinového šrotu. Vliv pohlaví prasat na jakost vepřového masa nebyl zjištěn. Porovnáním výsledků senzorické analýzy z hlediska vlivu použitých diet bez zohlednění pohlaví nebyl zjištěn statisticky průkazný rozdíl (P > 0,05)

  • Název v anglickém jazyce

    Sensory evaluation of the pork from pigs fed with various amaranth and lupine addition

  • Popis výsledku anglicky

    The purpose of the present study was to ascertain whether it is possible to substitute animal protein in a pig diet with lupin of variant Sonet or amaranth grain or dried surface biomass of amaranth when one type feed ration is used during the entire period of fattening, and its impact on the sensory quality characteristics of pork. Four groups of pigs (n=10, 5 males and 5 females) were fed partly ad libitum for 90 days the following diets: control group (C) -- diet containing 3% of fish meal, experimental animals (1) -- diet containing 5% of non-heat-treated amaranth grain and 5% of dried surface biomass of amaranth, experimental group (2) -- diet containing 5% of popped (heat-treated) amaranth grain and 5% of dried surface biomass of amaranth, experimental group (3) -- diet containing 10% of lupin seed meal. No effect of the sex was found. According to sensory evaluation, amaranth and lupin seeds hasn't negative effect on colour, texture, juiceness, odour or taste of pork.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník souhrnů konference XXXVI. Lenfeldovy a Höklovy dny

  • ISBN

    80-7305-570-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    98-101

  • Název nakladatele

    VFU Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    VFU, Brno

  • Datum konání akce

    1. 1. 2006

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku