Senzorická analýza vepřového masa prasat krmených různým přídavkem amarantu a lupiny
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F06%3A00095545" target="_blank" >RIV/62156489:43210/06:00095545 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027162:_____/06:#0000043
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Senzorická analýza vepřového masa prasat krmených různým přídavkem amarantu a lupiny
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo vyhodnotit vliv přídavku amarantu a lupiny místo živočišné bílkoviny v krmné směsi na senzorické vlastnosti vepřového masa. Byl sledován vliv pohlaví a krmení prostřednictvím základních deskriptorů masa jako jsou barva, textura, šťavnatost, vůně a chuť. Čtyři skupiny prasat (n=10, 5 vepříků a 5 prasniček) byly rozděleny podle přídavku amarantu a lupiny do krmiva, dále se sledoval vliv pohlaví. Diety: kontrolní skupina (C) -- dieta obsahující 3% rybí moučky, pokusná skupina (1) -- dietaobsahující 5% tepelně neošetřeného amarantového zrna a 5% sušené nadzemní biomasy amarantu, pokusná skupina (2) -- dieta obsahující 5% popovaného (tepelně ošetřeného amarantového zrna) a 5% sušené nadzemní biomasy amarantu, pokusná skupina (3) -- dieta obsahující 10% lupinového šrotu. Vliv pohlaví prasat na jakost vepřového masa nebyl zjištěn. Porovnáním výsledků senzorické analýzy z hlediska vlivu použitých diet bez zohlednění pohlaví nebyl zjištěn statisticky průkazný rozdíl (P > 0,05)
Název v anglickém jazyce
Sensory evaluation of the pork from pigs fed with various amaranth and lupine addition
Popis výsledku anglicky
The purpose of the present study was to ascertain whether it is possible to substitute animal protein in a pig diet with lupin of variant Sonet or amaranth grain or dried surface biomass of amaranth when one type feed ration is used during the entire period of fattening, and its impact on the sensory quality characteristics of pork. Four groups of pigs (n=10, 5 males and 5 females) were fed partly ad libitum for 90 days the following diets: control group (C) -- diet containing 3% of fish meal, experimental animals (1) -- diet containing 5% of non-heat-treated amaranth grain and 5% of dried surface biomass of amaranth, experimental group (2) -- diet containing 5% of popped (heat-treated) amaranth grain and 5% of dried surface biomass of amaranth, experimental group (3) -- diet containing 10% of lupin seed meal. No effect of the sex was found. According to sensory evaluation, amaranth and lupin seeds hasn't negative effect on colour, texture, juiceness, odour or taste of pork.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník souhrnů konference XXXVI. Lenfeldovy a Höklovy dny
ISBN
80-7305-570-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
98-101
Název nakladatele
VFU Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
VFU, Brno
Datum konání akce
1. 1. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—